ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΩΝ. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Ενημέρωση - Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις |
04.10.2010
Συνέντευξη παρεχώρησε ο Νομάρχης Ηλειας Χ. Καφύρας και ο Αντινομάρχης Ν. Μιχαλόπουλος για την διαπεριφερειακή συνάντηση των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων με θέμα: «Διαχείριση Εγγειοβελτιωτικών. Προβλήματα και Προοπτικές»
Ο Νομάρχης Ηλειας Χ. Καφύρας παραβρέθηκε σε διαπεριφερειακή συνάντηση των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων με θέμα: «Διαχείριση Εγγειοβελτιωτικών. Προβλήματα και Προοπτικές» που διοργάνωσε το Σάββατο 02/2010 , η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Ο.Ε.Β. – Γ.Ο.Ε.Β. και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου.
Στην εκδήλωση ήταν διαπεριφερειακή καθώς
Μίλησαν ο νομάρχης Αιτωλ/νίας κ. Σώκος, ο νομάρχης Ηλείας κ. Χ. Καφύρας, ο Διευθυντής του ΓΟΕΒ Αχελώου κ. Μπούρος κ.α.
Ο νομάρχης Ηλειας Χ. Καφύρας στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε:
«ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ Ε.Ε. – ΑΝΑΓΚΗ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ :
Η μελέτη εκσυγχρονισμού απαιτεί ιεράρχηση προτεραιοτήτων με κατεύθυνση την αύξηση της διάρκειας ζωής των έργων και την προστασία του περιβάλλοντος.
Προτείνω δύο εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις :
- Τρέχον εκσυγχρονισμός με χρηματοδοτήσεις από Εθνικούς πόρους για παρεμβάσεις χαμηλού ύψους.
- Μέσο – μακροπρόθεσμος εκσυγχρονισμός. Απαιτεί τεράστιες πιστώσεις κυρίως από Κοινοτικούς Πόρους. Απαραίτητη προϋπόθεση η θετική γνώμη των Τοπικών Φορέων.
Ποιες είναι οι εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις :
- Μελέτη παρέμβασης στον πυθμένα του ταμιευτήρα Πηνειού
- Επεμβάσεις από ΔΕΚΕ στη λίμνη Πηνειού
- Αποκατάσταση δικτύου κανελλέτων με σύστημα τεχνητής βροχής
- Ολοκλήρωση του δικτύου στην περιοχή Βουπρασίας (Αντλ. Ν.17ο)
- Αντικατάσταση πεπαλαιωμένου μηχανολογικού, ηλεκτρικού & ηλεκτρονικού εξοπλισμού
- Σταδιακή αντικατάσταση των αγωγών προτεταμένου σκυροδέματος της Βόρειας Ζώνης Πηνειού
- Προσθήκης συστήματος καθοδικής προστασίας, μεταλλικών αγωγών με ξεχωριστή σύνδεση με τη ΔΕΗ
- Αξιολόγηση της λειτουργίας των βαλβίδων στη …… του έργου, αντικατάσταση όλων των βαλβίδων
- Καθιέρωση συστήματος ατομικής υδροληψίας με υδρομετρητή για κάθε χρήση
- Δημιουργία λεκανών ηρεμίας κατά μήκος μεγάλων διωρύγων και φυσικά εκσυγχρονισμός του νομικού καθεστώτος
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
Τονίζω με έμφαση ότι εδώ που φθάσαμε η συντήρηση των Ε.Ε. δεν μπορεί να γίνεται με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης.
Αξίζει να αναφέρω δύο βασικές παραμέτρους για να καταδείξω την αδυναμία καταβολής των τελών από τους χρήστες.
- Ο αδυσώπητος ανταγωνισμός (παγκοσμιοποίηση) δημιούργησε έντονα προβλήματα στην Αγροτική οικονομία (υψηλό κόστος παραγωγής – χαμηλές τιμές – άνοιγμα του εμπορικού ισοζυγίου κ.λ.π.) και κυρίως στο καλαμπόκι, στη βιομηχανική τομάτα, στις πατάτες, στο βαμβάκι κ.λ.π.
- Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από 1/01/06 με την απελευθέρωση της επιδότησης από την παραγωγή μείωσε τις αρδευόμενες εκτάσεις, άρα την εισπρακτική βάση των ΟΕΒ κ.λ.π.»
Ο Αντινομάρχης Ν. Μιχαλόπουλος στην συνέντευξη τόνισε:
«Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι τα εγγειοβελτιωτικά έργα της χώρας μας και ιδιαίτερα του Νομού μας πάσχουν από συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών με αποτέλεσμα να έχει διαταραχθεί η ισορροπία στη σχέση κόστος – όφελος.
Συνεπώς η όλη κατάσταση με τους ΟΕΒ έπρεπε να αναθεωρηθεί στη βάση τόσο των υφισταμένων πραγματικών αναγκών όσο και των γενικότερων σχεδιασμών αγροτικής ανάπτυξης προσαρμοσμένων στη Νέα ΚΑΠ .
Οι λόγοι και τα προβλήματα είναι γνωστά που είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία έργων περιστασιακής κάλυψης των αναγκών με αποτέλεσμα να λειτουργούν σήμερα οι εν λόγω οργανισμοί μας τα γνωστά προβλήματα.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση εμείς ως Ν.Α Ηλείας δεν μπορούσαμε να είμαστε αδιάφοροι και απαθείς και παρά τις λύσεις που δίναμε κάθε αρδευτική περίοδο αναθέσαμε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο τη σύνταξη μιας μελέτης με στόχο την τεκμηριωμένη αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης.
Η μελέτη είναι ήδη έτοιμη, έχει επεξεργασθεί διάφορα σενάρια συνενώσεως με επικρατέστερο αυτό των δύο οργανισμών χωρίς βέβαια να αποκλείει και την δημιουργία ενός φορέα.
Για την κάθε περίπτωση αναφέρει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα όμως επειδή θα γίνει σύντομα η παρουσίαση της μελέτης από τους ίδιους τους καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών δεν θα αναφέρω περισσότερα στοιχεία. Αυτό όμως που θέλω να επισημάνω είναι ότι όπως η χώρα μας βρέθηκε και ήδη βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το ίδιο πρακτικά θα έλεγα ότι συμβαίνει και με τα εγγειοβελτιωτικά έργα. Συνεπώς απαιτούνται έργα και δράσεις έκτακτης ανάγκης.
Για μας το κρίσιμο στοίχημα είναι να λειτουργήσουν σε ανεκτό επίπεδο και την επόμενη αρδευτική περίοδο τα έργα και παραμένει ο στόχος μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειτουργικότητας των έργων σε μόνιμη βάση.»