Αρχική Σελίδα Ενημέρωση Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Δήλωση Μπαλκάμου για ΧΑΔΑ

Ενημέρωση - Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στη λειτουργία των ΧΑΔΑ του Νομού Ηλείας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Κάμπου , της εμπλοκής της Νομαρχίας και του Νομάρχη Ηλείας Χαράλαμπου Καφύρα σε αυτά, και της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πύργου για την αναστολή της απόφασης του Νομαρχη Ηλείας κατά το μέρος που αυτή αφορά στη παύση λειτουργίας του ΧΑΔΑ Ανδραβίδας  έχω να δηλώσω τα εξής :

«Το θέμα της λειτουργίας των ΧΑΔΑ εστιάζεται σε  υπαρκτά και σοβαρά προβλήματα  σχετιζόμενα  με την απαράδεκτη λειτουργία τους, την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και τις σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και άλλωστε για αυτό το λόγο έχουν επιβληθεί  υψηλότατα πρόστιμα.

Για τη λειτουργία των ΧΑΔΑ στη θέση «ΚΟΝΙΔΕΪΚΑ» του Δήμου Αμαλιάδας, στη θέση «ΔΡΟΣΕΛΗ» του Δήμου Λεχαινών, στη θέση «ΒΑΡΚΑΡΙΕΣ» του Δήμου Σκιλλούντος και του Δεματοποιητή στο Δήμο Πύργου, δεν έχει καμία ευθύνη η Νομαρχία.

Ο Νομάρχης Ηλείας αποδέχθηκε την από 01-07-2010 ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Ηλείας για την διακοπή λειτουργίας 14 ΧΑΔΑ του Νομού Ηλείας και τη λειτουργία 3 ΧΑΔΑ του δεματοποιητή του Δήμου Πύργου.

Επαναλαμβάνω ότι η απόφαση του Νομάρχη για τη διακοπή λειτουργίας των 14  ΧΑΔΑ  ήταν αναγκαστική και υποχρεωτική μετά την απόφαση του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Ηλείας.

Ο Σύνδεσμος είναι αυτός που αποφάσισε τη συνέχιση λειτουργίας των 3 χωματερών και του δεματοποιητή του Πύργου, διότι είναι ο αποκλειστικός και ο αρμόδιος Φορέας  για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων του Νομού Ηλείας.

Υπενθυμίζουμε ότι όλη αυτή η διαδικασία διακοπής λειτουργίας των ΧΑΔΑ, που σημειωτέον έπρεπε να είχαν  κλείσει από την 1η Ιανουαρίου 2009, ήταν υποχρεωτική λόγω υψηλότατων προστίμων που έχουν επιβληθεί από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και λόγω της επιβάρυνσης της δημόσιας Υγείας.

Θεωρούμε ότι οι εξελίξεις αυτές, το κλείσιμο των 14  ΧΑΔΑ και η παραμονή σε λειτουργία των υπόλοιπων 3 δεν λύνει το πρόβλημα, το περιορίζει σε λιγότερα σημεία και σίγουρα απαιτείται οριστική λύση για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων του Νομού Ηλείας.

Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων για τη λειτουργία αυτών είναι εύλογες  γιατί είναι απαράδεκτη η λειτουργία ΧΑΔΑ πλησίον κατοικημένων περιοχών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων και εντός  ζωνών υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας.

Η Νομαρχία Ηλείας είναι έτοιμη να συμβάλει, εφόσον της ζητηθεί, στην επίλυση αυτού του τεράστιου προβλήματος.»

 

ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΜΠΑΛΚΑΜΟΣ

 
Τελευταία Νέα
19/11/2010 , Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Who's Online
Έχουμε 3 επισκέπτες συνδεδεμένους
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση