Αρχική Σελίδα Ενημέρωση Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Δήλωση Νομάρχη Ηλείας για τα 3 χρόνια από τις πυρκαγιές του 2007

Ενημέρωση - Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τις καταστροφικότερες πυρκαγιές που γνώρισε ποτέ ο τόπος μας και ειδικά η Ηλεία.

Τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007 στις φλόγες των οποίων θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, ένα εκατομμύριο δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις καμένες , εκατοντάδες χιλιάδες ζώα παραγωγικά και μη , σπίτια και περιουσίες που είχαν δημιουργηθεί με κόπο και ιδρώτα.

Καταστράφηκαν υποδομές που δύσκολα αντικαθίστανται , επλήγη όσο σε κανένα άλλο νομό της χώρας, το φυσικό περιβάλλον, το ανθρωπογενές, ακόμα και τα ιστορικά μας μνημεία…

Τρία χρόνια μετά, εκτιμούμε ότι οι υποσχέσεις και αυτή τη φορά, έμειναν υποσχέσεις.

Τρία χρόνια μετά, διώκονται οι Ηλείοι που εισέπραξαν το βοήθημα των 3000 ευρώ που έδωσε η τότε κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες.

Τρία χρόνια μετά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποζημίωσης του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, της παραγωγής που χάθηκε στις φλόγες, της ανακατασκευής των σπιτιών, της αναγέννησης του φυσικού μας πλούτου.

Τρία χρόνια μετά, δεν τηρούνται καν τα προτεινόμενα από τις επιστημονικές επιτροπές, για την κτηνοτροφία , την γεωργία , τις υποδομές …

Τρία χρόνια μετά και το οδικό δίκτυο των πυρόπληκτων περιοχών παραμένει σε άθλια κατάσταση και είναι αδιάβατο.

Τρία χρόνια μετά, τα μέτρα που ελήφθησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση αποδείχθηκαν αποσπασματικά, ανεπαρκή και δεν έδωσαν καμία νότα αναζωογόνησης - αναγέννησης του πολύπαθου Νομού μας.

Παρά τις όποιες προσπάθειες έγιναν ως τώρα, για την ανακούφιση των πληγέντων, είναι αδύνατο να υποστηρίξει κανείς πως η ζωή στο νομό έχει επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Η σημερινή κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις που είχε αναλάβει απέναντι στους πυρόπληκτους κατοίκους μας και την οικονομία του Νομού μας γενικότερα.
Όμως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι έχει υπάρξει καθυστέρηση όσον αφορά την νομοθετική ρύθμιση και την υλοποίηση του σχεδίου ανασυγκρότησης από πλευράς Κυβέρνησης.

Μεταφέρω την αγωνία αλλά και την πίκρα των Ηλείων για την καθυστέρηση της εφαρμογής του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Πυρόπληκτης και Σεισμόπληκτης Ηλείας και της αξιοποίησης των χρηματικών ποσών από το Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (Ταμείο Μολυβιάτη). Πρέπει άμεσα να κατατεθεί το Σχέδιο Νόμου μέσα στον Σεπτέμβρη, για να μπορέσουμε να πάρουμε αυτά που μας αναλογούν εκτός από τα σπίτια.

Όσον αφορά το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σπαταλήθηκε για να καλύψει προηγούμενες δαπάνες αντί να πάνε όλα στις πυρόπληκτες περιοχές.

Παρά την οικονομική συγκυρία και το μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η θεομηνιόπληκτη Ηλεία, θα πρέπει να τύχει ειδικής αντιμετώπισης.

Η εγγύηση του κεκτημένου ζωής, η ταχεία ολοκλήρωση της οικιστικής ανασυγκρότησης, η αναγέννηση της υπαίθρου, η παραγωγική ανασυγκρότηση, η στήριξή της απασχόλησης, η αναβάθμιση των υποδομών και η εκτέλεση μεγάλων έργων, (αεροδρόμιο Ανδραβίδας, αναβάθμιση του λιμανιού του Κατάκολου, η σύνδεση της Ηλείας με την Αρκαδία, εκσυγχρονισμός αρδευτικού δικτύου, επέκταση φυσικού αερίου, επέκταση και εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου, η παραπέρα επέκταση του δικτύου Ύδρευσης από τον Ερύμανθο, δημιουργία Αυτόνομου ΤΕΙ και την ίδρυση Πανεπιστημιακών Σχολών στην Ηλεία, κ.λ.π) η αποφασιστική βελτίωση της Α/βάθμιας και Β/θμιας περίθαλψης, ώστε να αναζωογονηθεί οικονομικά ο Νομός μας, εξακολουθούν  να είναι ζητούμενα  για  τους φορείς και τους πολίτες της Ηλείας.

Αν υπάρξει και άλλη καθυστέρηση οι κίνδυνοι είναι άμεσοι για τον κοινωνικό, τον οικονομικό και τον περιβαλλοντικό ιστό της Ηλείας.

 
Τελευταία Νέα
19/11/2010 , Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Who's Online
Έχουμε 4 επισκέπτες συνδεδεμένους
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση