Αρχική Σελίδα Ενημέρωση Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Συνέντευξη Νομάρχη Ηλείας για το ντοκιμαντέρ "Τα παιδιά του Μίμαντος"

Ενημέρωση - Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας, ο Δήμος Βαρθολομιού και ο Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Γλύφας "Η Αγία Μαρίνα" σας προσκαλούν στην προβολή του ντοκιμαντέρ του Ταχσίν Ισμπιλέν, "Τα παιδιά του Μίμαντος", στις 17 Ιουλίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 9:30 μμ.
Ο Μίμας είναι το βουνό της Μικράς Ασίας, στους πρόποδες του οποίου έζησαν για αιώνες οι πρόγονοι πολλών κατοίκων της Γλύφας ,της Γαστούνης και άλλων περιοχών της Ελλάδας με μικρασιατικό στοιχείο.

Ενενήντα χρόνια μετά, "Τα παιδιά του Μίμαντος" αναζήτησαν τις ρίζες τους και ταξίδεψαν στην γή της Ιωνίας. Οι προσπάθειές τους κατεγράφησαν σε ένα ντοκιμαντέρ πενήντα λεπτών, που θα προβληθεί για πρώτη φορά στις 17 Ιουλίου στην Γλύφα.

Ο Μίμας είναι το μεγαλύτερο βουνό της χερσονήσου της Ερυθραίας στην Μικρά Ασία. Στους πρόποδες αυτού του βουνού υπήρχαν 18 ελληνικά χωριά και ορισμένα εκ των οποίων έζησαν πολλοί από τους σημερινούς κατοίκους της Γλύφας (το 60%), της Γαστούνης, της Κορίνθου, των Μεγάρων και άλλων περιοχών της Ελλάδας με προσφυγικά στοιχεία.

«Τα παιδιά του Μίμαντος» είναι αυτοί οι Έλληνες (Μίμας – γενική : του Μίμαντος), 90 χρόνια μετά κάποια από τα εγγόνια τους στην Γλύφα άρχισαν να αναζητούν τις ρίζες τους στον Μίμα. Μετά από έρευνα, εκδόσεις, ταξίδια, οι Γλυφαίοι βρήκαν τα χωριά τους στον Μίμα και τους Τούρκους που ζουν εκεί.

Ο Δήμαρχος του Καραμπουρούν και ο τοπικός έπαρχος – κυβερνήτης τους υποδέχτηκε με αγάπη.

Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας υπήρξε το ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία και χρηματοδότηση απο την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας και τον Δήμο Βαρθολομιού.

Σε αυτό περιγράφονται όλες αυτές οι προσπάθειες των Γλυφαίων, οι επαφές με τους Τούρκους και η υποδοχή που έτυχαν από αυτούς.

Στο φιλμ μιλάνε πρόσφυγες από το Καραμπουρούν (περιοχή του Μίμαντος), από την Γαστούνη, την Κόρινθο, τα Μέγαρα, την Κυλλήνη. Μιλάνε και Τούρκοι γέροντες, που στο παρελθόν έζησαν ειρηνικά με τους Έλληνες.

Ο σκηνοθέτης του έργου Τάχσιν Ισμπιλέν από τη Σμύρνη και η σύζυγος του, διευθύντρια της παραγωγής, Ισίν Τουργκούτ, δημιούργησαν ένα έργο που υμνεί τη ζωή, την ειρήνη. Φιλίστορες και οι δύο, αναδεικνύουν την ιστορία χωρίς προκαταλήψεις και μιλούν για την προσφυγιά και τον πόνο που αυτή προκαλεί.

 
Τελευταία Νέα
19/11/2010 , Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Who's Online
Έχουμε 1 επισκέπτης συνδεδεμένους
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση