Αρχική Σελίδα Ενημέρωση Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Δελτίο Τύπου για τη σύσκεψη με θέμα την υγεία και την περίθαλψη στο Νομό

Ενημέρωση - Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 08.07.2010  υστέρα από πρόσκληση του Νομαρχη Ηλείας Χαρ. Καφύρα  σύσκεψη για τα προβλήματα, τη λειτουργία και τις ανάγκες των Νοσοκομείων της Ηλείας με την συμμέτοχη των Διοικητών των τριών Νοσοκομείων της Ηλείας , Πύργου Ελ. Σιουρούνη , Αμαλιάδας Μαρ.                                                  Παπαθεοχάρη , Κρεστένων  Κων. Μπουγά του Αντινομάρχη Αντ. Καράμπελα και του Νομαρχιακού Συμβούλου Αλ. Ζαφειρόπουλος.

Στην σύσκεψη ο Νομάρχης Χαρ. Καφύρας παρουσίασε   θέσεις και προτάσεις για την κατάσταση και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας και περίθαλψης στο Νομό Ηλείας, καθώς και οι ανάγκες της λειτουργίας των τριών νοσοκομείων του Νομού μας.

 

Στην εισήγηση του αλλα και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης  ο Νομάρχης Χαρ. Καφύρας μεταξύ άλλων ανέφερε:

 

«Η παροχή υπηρεσιών υγείας και η ποιότητα τους στο Νομό μας εξακολουθεί να αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα των κατοίκων της Ηλείας και των θεσμικών φορέων του Νομού.

Τα θέματα παροχής Α/βάθμιας και Β/βάθμιας περίθαλψης είχαν τεθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα μετά επιτάσεως από όλους τους φορείς και από την Νομαρχία ,χωρίς όμως δυστυχώς η πολιτεία να ενσκήψει στο μεγάλο αυτό θέμα.

Διεκδικήσαμε με πολλούς τρόπους (θυμίζω και το κλείσιμο της Νομαρχίας)την επίλυση των προβλημάτων υγείας του Νομού μας και ταυτόχρονα δημιουργήσαμε ένα μέτωπο όλων των φορέων υγείας προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα προβλήματα  εξακολουθούν να υπάρχουν και για αυτό σήμερα προκαλέσαμε αυτή τη συνάντηση - σύσκεψη προκειμένου:

  1. να έχουμε μία πλήρη ενημέρωση από τους νέους Διοικητές
  2. να ιεραρχήσουμε τα προβλήματα και αντίστοιχα να δράσουμε
  3. να εξετάσουμε την δυνατότητα συνεργασίας - συντονισμού, κυρίως όσον αφορά τις εφημερίες των τριών Νοσοκομείων
  4. να δούμε την περαιτέρω ανάπτυξη , ιδιαίτερα του Νοσοκομείου Πύργου που αποτελεί και την ναυαρχίδα παροχής περίθαλψης στο Νομό μας.

Θα  προσπαθήσω  να αναφέρω τα  βασικά και κύρια προβλήματα των Νοσοκομείων .

ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

  • Εφημερίες των γιατρών και έλλειψη συντονισμού των εφημεριών των τριών νοσοκομείων.
  • Κλινικές να παραμένουν ακάλυπτες από εφημερεύοντες.
  • Κλινικές είναι κλειστές λόγω έλλειψης ιατρών.
  • Ελλείψεις σε προσωπικό και κυρίως Νοσηλευτών.

  • Ελλείψεις ασθενοφόρων σε αντικατάσταση των αποσυρθέντων και των πεπαλαιωμένων .
  • Ανεπαρκής στελέχωση των Κ.Υ του Νομού μας.
  • Λειτουργία και επέκταση του ΕΚΑΒ και προκήρυξη θέσεων προσωπικού.
  • Στελέχωση των ΚΥ για την παροχή καλύτερης Α/βάθμιας περίθαλψης.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ

  • Ελλείψεις ιατρών σε βασικές ειδικότητες όπως Παθολόγος (το σημαντικότερο) με αποτέλεσμα για 10 ημέρες το μήνα το νοσοκομείο Πύργου να μην εφημερεύει ,έχει γίνει προσπάθεια για αλληλοκάλυψη αλλα υπάρχουν ανεπάρκειες διότι δεν εφημερεύουν ταυτόχρονα και άλλες κλινικές .
  • Ελλείψεις στο Ακτινολογικό που ούτε αυτό εφημερεύει όλο το μήνα .
  • Ελλείψεις στα Εργαστήρια Μικροβιολογικό (νοσοκομείο χωρίς μικροβιολογικό δεν νοείται... πολλές φορές παίρνουν αίματα και τα πάνε για επεξεργασία στην Αμαλιάδα!)
  • Πρόβλημα με τα ασθενοφόρα, δεν επαρκούν οι διασώστες , ελλειψη νοσηλευτων και παρασκευαστών  , παλιά οχήματα κτλ.
  • Ο Αξονικός δεν λειτουργεί.
  • Ουσιαστικά λειτουργεί μονο καλά η ΜΕΘ  και η Καρδιολογική.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ  ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

  • Λειτουργία της νέας πτέρυγας επειγόντων περιστατικών, που είναι υπό κατασκευή.
  • Κενά υπάρχουν στο ιατρικό προσωπικό και χρειάζεται να  ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία πρόσληψης 14 γιατρών που είναι σε εξέλιξη.
  • κενά υπάρχουν στο νοσηλευτικό  προσωπικό .
  • Στο  λοιπό προσωπικό, μέχρι σήμερα σημαντικές ανάγκες καλύπτονται μέσω του προγράμματος stage, το οποίο φθάνει στο τέλος .
  • Οι οφειλές του Νοσοκομείου, οι οποίες αγγίζουν το ποσό των 9 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα φθάνουν μόλις τις 50.000 ευρώ.
  • Ισχυρά φαινόμενα διαφθοράς υπάρχουν  στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας το οποίο βρίσκεται στις τρείς πρώτες θέσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας, όπως απεκάλυψαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
  • Ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου «Η/Μ και λοιπού εξοπλισμού» για την νέα πτέρυγα του νοσοκομείου.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΡΕΣΤΕΝΑΣ

  • Το Ακτινολογικό και Μικροβιολογικό δεν λειτουργούν .
  • Δεν υπάρχουν Διευθυντές  : 1. Ιατρικής  Υπηρεσίας και 2. Διοικητικών Υπηρεσιών.

ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Πέραν  των ελλείψεων ιατρικού προσωπικού, σοβαρότατα  είναι και τα ζητήματα που αφορούν τις ελλείψεις νοσηλευτών, η παλαιότητα των ασθενοφόρων  και οι  ελλείψεις ακόμα και σε βασικά υλικά.»

Στο τέλος και μετά από πρόταση του Νομαρχη Ηλείας Χαρ. Καφύρα έγιναν αποδεκτά από την σύσκεψη μια σειρα  ενεργειών  και δράσεων και που είναι οι έξης :

  • Σύνταξη και κατάθεση υπομνημάτων  στον Νομαρχη Χ. Καφύρα από όλους τους Διοικητές των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας καθώς και όλων των εμπλεκομένων στο σύστημα Υγείας όπως Σύλλογοι Νοσοκομειακών Ιατρών  και νοσηλευτων , Ιατρικοί Σύλλογοι , Φαρμακευτικός   Σύλλογος καθώς και οι Φορείς της Τ.Α.
  • Ευρεία σύσκεψη Πανηλειακή για τα άμεσα ζητήματα  , διαμόρφωση κοινής πρότασης επίλυσης  των προβλημάτων  των προβλημάτων που αφορούν την υγεία και την περίθαλψη στο νομό μας, προς την Κυβέρνηση και αρχή του διαλόγου για ένα Υγειονομικό Χάρτη στην Ηλεία .
  • Πρόσκληση για κάθοδο της Υπουργού Υγείας στην Ηλεία για τη δρομολόγηση των αναγκαίων λύσεων που πρεπει να δοθούν  για τα άμεσα και πιεστικά προβλήματα.

Μετά την σύσκεψη ο Νομάρχης Ηλείας Χ. Καφύρας δήλωσε τα εξής :

« Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κατάσταση   στο θέμα της Υγείας και Περίθαλψης  στην Ηλεία δεν πάει άλλο.

Οι Ηλείοι αξίζουν και πρέπει να έχουν καλύτερη, ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη περίθαλψη και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαι και παίρνω πρωτοβουλίες όπως αυτή η σύσκεψη.

Η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας και περίθαλψης στο Νομό Ηλείας είναι κόκκινη γραμμή για εμάς ,Όρος αξιοπρέπειας και ζήτημα ζωής και θανάτου  για όλους τους  Ηλείους και κεντρικό θέμα διεκδίκησης  από  μένα ως Νομάρχης Ηλείας.

Για το θέμα του συνολικού υγειονομικού χάρτη του Νομού μας, η ανάγκη συζήτησης για αυτό το θέμα έχει τεθεί από εμένα και στο παρελθόν και το παρόν μας επιτάσσει μακριά βεβαίως από λαϊκισμούς και τοπικισμούς και με κύριο κριτήριο τη διασφάλιση της υγείας και της περίθαλψης όλων των Ηλείων, να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε.»

 

 
Τελευταία Νέα
19/11/2010 , Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Who's Online
Έχουμε 2 επισκέπτες συνδεδεμένους
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση