Αρχική Σελίδα Ενημέρωση Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Ο Νομάρχης Ηλείας στο Π.Σ στην Βόνιτσα

Ενημέρωση - Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΝΟΜΑΡΧΗ ΗΛΕΙΑΣ Χ. ΚΑΦΥΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

ΤΟΥ Π.Σ ΔΥΤ.ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΒΟΝΙΤΣΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

 

  • ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
  • ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (ΔΕΠΙΝ – ΕΣΠΑ 2007-2013) ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΡΙΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

 

Σοβαρές προτάσεις και παρεμβάσεις για τα συμφέροντα του Νομού Ηλείας έκανε ο Νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, που συνεδρίασε την Τετάρτη 12η Μαΐου 2010 , στη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας.

 

Ο Νομάρχης Ηλείας πρότεινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο (που το αποδέχτηκε ομόφωνα )να συνεδριάσει στο Νομό Ηλείας για το ειδικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης των πυρόπληκτων περιοχών, έκανε ιδιαίτερες βοηθητικές προτάσεις για την απεμπλοκή έργων του ΕΣΠΑ, καθώς και την ένταξη τριών μελετών για έργα που αφορούν το Νομό Ηλείας.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε και ο ΓΓ ΠΔΕ και με βάση τις επαφές που πραγματοποίησε ο νομάρχης με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας την προηγούμενη εβδομάδα , θα συνεδριάσει στις 3/06/2010 στην Αρχαία Ολυμπία η επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΔΕΠΙΝ – ΕΣΠΑ 2007-2013) Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων.

Αναλυτικά ο Νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έκανε τις εξής παρεμβάσεις :

 

 

 

ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

 

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και στο θέμα «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου» με τίτλο «Αειφορική Ανάπτυξη στον Αμβρακικό - ΑΝΑΣΑ», ο Νομάρχης ανέφερε :

 

«Ομολογώ ότι αρχικά ένιωσα πικρία και αγανάκτηση, διότι περιμένουμε από τον Δεκέμβρη του 2009 την κατάθεση του Σχεδίου Νόμου με το Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των πυρόπληκτων περιοχών.

Αξίζει εδώ να κάνω μια αναδρομή. Στις 5/06/2008 κατατέθηκε από την τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση το Σχέδιο Νόμου για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών και το οποίο – όπως ήταν φυσικό – απορρίφθηκε από την Κυβερνητική πλειοψηφία. Αντ’ αυτού το Νοέμβριο του 2008 η κυβέρνηση κυκλοφόρησε για διαβούλευση ένα «πλαίσιο ανασυγκρότησης ….», το οποίο την ίδια μέρα το απορρίψαμε αιτιολογώντας πλήρως τις θέσεις μας. Έκτοτε, πέραν κάποιων παρεμβάσεων από την απελθούσα κυβέρνηση στον οικιστικό, αγροτικό τομέα κ.λπ., τίποτα άλλο δεν έχει γίνει.

Περιμέναμε από τη νέα κυβέρνηση να επαναλειτουργήσει το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών (Μολυβιάτης). Δυστυχώς μέχρι σήμερα καμία ενέργεια δεν έγινε γιατί περίμενε ο κ. Αντιπρόεδρος το Σχέδιο Νόμου, για να υπαχθεί το ταμείο Μολυβιάτη στον υπό σύσταση οργανισμό Ανασυγκρότησης της πυρόπληκτης περιοχής. Ο πρόεδρος Μολυβιάτης στις 8/10/2009, παραδίδοντας τον ισολογισμό του, ανέφερε ότι στο ταμείο έχουν εισρεύσει από δωρεές (93.000 δωρητών περίπου) 198.018,84€ και 10.295.882€ τόκοι = 208.314.428€. Μέχρι τότε το ταμείο έχει δαπανήσει 76.622.000€. Συνεπώς το υπόλοιπο σε λογαριασμό στην Τράπεζα Ελλάδος ήταν 131.692.410€ και που τώρα με τους τόκους είναι περίπου 135.000.000€.»

Στη συνέχεια ο Νομάρχης για το ίδιο θέμα ανέφερε :

«Από ότι γνωρίζω ο Αντιπρόεδρος κ. Πάγκαλος έχει στείλει στα εμπλεκόμενα υπουργεία το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου. Μέχρι 30 Μαΐου περιμένει τις προτάσεις τους και στη συνέχεια θα διαβουλευτεί και με μας και το σχέδιο θα κατατεθεί για ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής τον Ιούνιο.

Μόλις πάρουμε το Νομοσχέδιο, παρακαλώ να συγκληθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο στον Πύργο να γίνει συζήτηση και να κάνουμε τις προτάσεις μας στο αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας.

Θεωρώ ότι αυτός ο τρόπος στα πλαίσια του Δημοκρατικού Προγραμματισμού είναι ο πλέον ενδεδειγμένος, διότι θα δοθεί ο λόγος σε όλους τους συναδέλφους για προτάσεις.»

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, με βάση την εισήγηση του Νομάρχη Ηλείας, ομόφωνα αποφάσισε τη σύγκλιση του περιφερειακού Συμβουλίου στο Νομό Ηλείας, για το Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των Πυρόπληκτων Περιοχών.

 

 

ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΕΣΠΑ

Ο Νομάρχης Ηλείας για την αντιμετώπιση προβλημάτων υλοποίησης των έργων του ΕΣΠΑ έκανε παρέμβαση με ιδιαίτερη αναφορά στην καθυστέρηση αξιολόγησης της πρότασης της Ν.Α. Ηλείας για το δρόμο Δάφνη – Κεραμιδιά του συνολικού έργου Αμαλιάδα – Πηνεία – 111.

Αναλυτικά ο Νομάρχης για το θέμα αυτό είπε:

«Στις 6 Μαΐου 2010, στο πλαίσιο της 2ης Συνδιάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, υπεγράφη από την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη και από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος κ. Αναστάσιο Αποστολόπουλο η Επιχειρησιακή Συμφωνία Υλοποίησης που αφορά στην υλοποίηση του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος, για το χρονικό διάστημα έως το 2015.

Η Επιχειρησιακή Συμφωνία Υλοποίησης αφορά στην εκχώρηση ποσών και αρμοδιοτήτων διαχείρισης, η οποία ωστόσο μπορούσε να γίνει με ένα απλό έγγραφο.

Πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι σε τι μπορεί να εξυπηρετήσει η υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας στην επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος.

Ήδη πέρυσι η εκχώρηση αρμοδιοτήτων διαχείρισης ήταν στα 235 εκ. ευρώ και η απορροφητικότητα στο 3%.

Για πολλές από τις θεματικές προτεραιότητες είχαν γίνει προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων, όπως στις περιφερειακές και εθνικές οδούς, κτηριακές υποδομές εκπαίδευσης, υποδομές υγείας, υποδομές έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, σιδηρόδρομοι, αερολιμένες, επεξεργασία υδάτων (λύματα), υποδομές πολιτισμού, υποδομές ύδρευσης κ.λπ.

Όμως ελάχιστα έργα έχουν ενταχθεί.

Υπάρχουν ση μαντικές καθυστερήσεις που οφείλονται:

Α) Στην απουσία μελετών. Πολλά από τα προτεινόμενα έργα δεν έχουν μελέτες ή δεν έχουν πλήρεις μελέτες

Β) Στις χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδοτήσεων π.χ. στα πλαίσια της προκήρυξης για τις υποδομές εκπαίδευσης, υποβάλαμε τρεις προτάσεις χωρίς το κτηριολογικό πρόγραμμα , που αναμένουμε από τον ΟΣΚ.

Γ) Η μη συντέλεση απαλλοτριώσεων λόγω χρονοβόρων διαδικασιών, μέχρι να γίνει παρακατάθεση των ποσών των αποζημιώσεων. Μήπως θα πρέπει να εξετασθεί η δυνατότητα απλούστευσης των διαδικασιών με νομοθετική ρύθμιση, να ισχύσει δηλαδή για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα ό, τι ίσχυσε για τα ολυμπιακά έργα;

Δ)Καθυστερήσεις στην αξιολόγηση π.χ. δεν έχουν γίνει εντάξεις έργων στο πλαίσιο της πρόσκλησης υδρεύσεων, που είχε γίνει στις 3/9/2009, όπως επίσης δεν έχει ενταχθεί πρόταση μας (δρόμος Δάφνη -Κεραμιδιά) πλήρως ώριμη, που υποβλήθηκε στα πλαίσια προκήρυξης περιφερειακών οδών.

Πιστεύω ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα επιταχυνθεί αν επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων.»


 

ΕΝΤΑΞΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΤΟ ΕΣΠΑ

Ο Νομάρχης Ηλείας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, πρότεινε και κατέθεσε για ένταξη στο ΕΣΠΑ τρεις μελέτες (για τις οποίες έχει συνταχθεί φάκελος έργου) για την ωρίμανση των αντίστοιχων σχετικών έργων και οι οποίες είναι:

1). «Αποκατάσταση και επανάχρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του πρώην

ΑΣΟ στην πόλη του Πύργου» , προεκτιμούμενης αμοιβής 1.400.000€

2). «Μελέτη προστασίας Κυλλήνιου κόλπου Ν. Ηλείας από τη ρύπανση των

αποστραγγιστικών τάφρων -αντλιοστασίων», προεκτιμούμενης αμοιβής 900.000€

3). «Μελέτη βελτίωσης οδού Κρέστενα -Ανδρίτσαινα -Επικ. Απόλλων στο τμήμα: Μπαρακίτικα -Ανδρίτσαινα Ν. Ηλείας» προεκτιμούμενης αμοιβής 1.000.000€.

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΔΕΠΙΝ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως ανακοίνωσε και ο ΓΓ ΠΔΕ, στις 3 Ιουνίου θα συνεδριάσει στην Αρχαία Ολυμπία η Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού προγράμματος (ΔΕΠΙΝ – ΕΣΠΑ 2007-2013) Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων.

Η συνεδρίαση της ΕΠ του ΔΕΠΙΝ στην Ηλεία είναι αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων επαφών που είχε ο Νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας στο Υπουργείο Οικονομίας και η Σύνοδος αυτή θα είναι σημαντική για την Ηλεία, διότι εκπρόσωποι τριών Περιφερειών, δώδεκα Νομών, δεκάδων Δήμων αλλά και εκπροσώπων των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης κ.α., αλλά και εκπροσώπων της Ε.Ε. θα παρευρεθούν στο Νομό Ηλείας επί διήμερο και θα πάρουν σημαντικές αποφάσεις για την πορεία του ΕΣΠΑ.

 
Τελευταία Νέα
19/11/2010 , Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Who's Online
Έχουμε 3 επισκέπτες συνδεδεμένους
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση