Αρχική Σελίδα Ενημέρωση Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Ημερίδα με θέμα :«ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΖΩΙΚΩΝ ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΩΝ»

Ενημέρωση - Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Η Ν.Α Ηλείας με την Δ/νση Κτηνιατρικής  και με την βοήθεια του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου – Παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας  διοργανώνει τη Δευτέρα 10-5-2010 και ώρα 7:00 μ.μ στο Συνεδριακό Κέντρο της Νομαρχίας ημερίδα με θέμα «την Διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων».

Το θέμα της διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων καθώς και η αποσόβηση των κινδύνων που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον είναι ένα θέμα τεράστιο και η Ν.Α  Ηλείας σε ένα τέτοιο θέμα δεν αδρανεί αλλά αντίθετα θέτουμε ως άμεση προτεραιότητα  την ολοκληρωμένη διαχείριση των ζωικών  υποπροϊόντων διασφαλίζοντας έτσι τόσο τη Δημόσια Υγεία όσο και το περιβάλλον.

Η προστασία της δημόσιας υγείας, της υγείας των ζώων και του περιβάλλοντος δεν αποτελεί μόνο υποχρέωση που απορρέει από την εφαρμογή διατάξεων αλλά είναι και δείγμα πολιτισμού.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ισχύουσα Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία τα υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης που παράγονται στα σφαγεία, πτηνοτροφεία, εργαστήρια κοπής κρέατος, στα κρεοπωλεία, στα ιχθυοπωλεία και εγκαταστάσεις παραγωγής γάλακτος, καθώς επίσης νεκρά ζώα και τα υπολείμματα τροφίμων που προέρχονται από μεταφορικά μέσα που εκτελούν  διεθνείς μεταφορές και τα οποία δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, πρέπει να αδρανοποιούντα και στη συνέχεια να καταστρέφονται ή να διατίθενται με ευθύνη της εγκατάστασης παραγωγής.

Ως Ν.Α έχουμε κάνει σημαντικές προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό των σφαγείων και την διαχείριση  των αποβλήτων τους.

Είναι πολύ λίγα τα σφαγεία στην Ελλάδα που μπαίνουν στην διαδικασία  εύρεσης  ανάλογης  μεθόδου διαχείρισης  των  υποπροϊόντων τους.

Θέλω να επισημάνω ότι το μέτρο της διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων είχε ατονήσει  μέχρι σήμερα λόγω του  ότι δεν υπήρχαν υποδομές στο Νομό μας.

Σήμερα στο Νομό μας λειτουργούν τέσσερα σφαγεία  με κωδικό έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δύο μονάδες αδρανοποίησης ζωικών υποπροϊόντων

Ειδικότερα στο Νομό Ηλείας που έχουμε μεγάλο πρόβλημα στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων λόγω έλλειψης χυτά  η σωστή διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων  θα λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα, διότι θα αξιοποιήσουμε πρώτη ύλη που έχει μηδενική αξία, ενώ τα οφέλη δεν θα είναι μόνο οικονομικά αλλά κυρίως περιβαλλοντικά.

Ως εκ τούτου όλοι έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής μας.

 

Ο ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΘΕΜΑ : «Διαχείριση και διάθεση Ζωικών Υποπροϊόντων»

 

Η νομική βάση του θέματος θα συζητηθεί τη Δευτέρα 10/05/2010 στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Γι’ αυτό το λόγο έχουν κληθεί εξειδικευμένοι ομιλητές για την ανάλυση του θέματος και καλούμε τους Δημάρχους οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το χειρισμό των αστικών λυμάτων και όλους τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή προϊόντων Ζωικής Παραγωγής, όπως φορείς σφαγείων , κρεοπώλες, ιχθυοπώλες, ιδιοκτήτες καταστημάτων τροφίμων να προσέλθουν στη συζήτηση για τη συστηματική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μετά την συζήτηση είναι σαφές ότι θα καταστεί υποχρεωτική η διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων σύμφωνα με το Νόμο και έτσι οι εμπλεκόμενοι φορείς ως ενημερωμένοι δεν θα δύνανται να δηλώσουν άγνοια επί του θέματος.

 

ΜΠΕΚΥ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Δ/ΝΤΡΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Ν. ΗΛΕΙΑΣ

 

 

 

 

Δευτέρα, 10/05/2010 ώρα 7.00 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας  σε συνεργασία με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής και το ΓΕΩΩΤΕ θα πραγματοποιήσει  ημερίδα με θέμα :

 «Προστασία του Περιβάλλοντος   Διαχείριση και διάθεση Ζωικών Υποπροϊόντων»

Ομιλητές :

  1. Σιγαλός Γεώργιος:                Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ παραρτήματος Πελλοπονήσου  &       Δυτικής Ελλάδας.
  2. Πλόσκα Βασιλική:   Κτηνίατρος Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας: Υπεύθυνη τμήματος Ζωικών Υποπροϊόντων
  3. Πανάκιας Νίκος : Κτηνίατρος Διευθυντής ΕΦΕΤ Δυτικής Ελλάδας
  4. Χατζόπουλος Δημήτριος :              Κτηνίατρος ε.α.

                                                                        Διευθυντής Κτηνιατρικών Εργαστηρίων

                                                                        Μεταπτυχιακές σπουδές σε Α.Π.Θ. και Αμερική

                                                                        Επιθεωρητής Συστημάτων ποιότητας για HACCP & ΙSO

 

Καλούνται οι Δήμαρχοι του Ν. Ηλείας, Λιμενάρχες Κατακόλου και Κυλλήνης, φορείς σφαγείων, κρεοπώλες, ιχθυοπώλες, ιδιοκτήτες καταστημάτων τροφίμων, τυροκομείων και ψυκτικών αποθηκευτικών χώρων να συμμετέχουν στην ημερίδα για τη συστηματική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων.

Η προστασία του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας  Υγείας είναι ευθύνη όλων μας.

 

 
Τελευταία Νέα
19/11/2010 , Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Who's Online
Έχουμε 4 επισκέπτες συνδεδεμένους
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση