Αρχική Σελίδα Ενημέρωση Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Συνάντηση του Νομάρχη Ηλείας με την Υπουργό κα. Μπιρμπίλη

Ενημέρωση - Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΛΕΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  20-04-10

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΗΛΕΙΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΑΦΥΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ  κα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ

 

Συνάντηση είχε την Δευτέρα 19 Απριλίου 2010 ο Νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας  με την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη, για την προώθηση θεμάτων της Ηλείας που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες του Υπουργείου.

Κεντρικά θέματα της συζήτησης ήταν :

  • Η αντιμετώπιση του προβλήματος των αυθαιρέτων στο Νομό Ηλείας.
  • Η υλοποίηση δράσεων για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην Ηλεία.
  • Η προώθηση δύο Προγραμματικών Συμβάσεων που αφορούν την ανάδειξη πολιτιστικής διαδρομής ορεινής οδού Ήλιδας – Ολυμπίας και της Εκτέλεσης Δασοτεχνικών έργων στο Οδικό Δίκτυο των πυρόπληκτων από τον ΕΟΧ.
  • Η εξειδίκευση έργων του Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Ηλείας και η υλοποίηση τους.
  • Η πρόσκληση στην Υπουργό να παρευρεθεί στα εγκαίνια του υδροηλεκτρικού έργου «ΥΔΡΗΛ» στο Φράγμα του Φλόκα.

 

Αναλυτικά ο Νομάρχης στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη, έθεσε τα εξής :

  1. 1. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ

ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΛΕΙΑΣ

Ο Νομάρχης κατέθεσε αναλυτικό και πλήρες οχτασέλιδο Υπόμνημα στην Υπουργό, που περιγράφει αναλυτικά και σε βάθος το πρόβλημα των αυθαιρέτων στο Νομό Ηλείας, τις αιτίες που δημιουργήθηκαν και τα προβλήματα που υπάρχουν.

Κύρια θέση της Νομαρχίας είναι ότι το θέμα δεν λύνεται με την διακοπή των ηλεκτροδοτήσεων, διότι αφορά πάνω από 22.000 κτίσματα και επηρεάζει πάνω από 80.000 άτομα και ότι το θέμα απαιτεί συνολική, οριστική, νόμιμη, δίκαιη και αποτελεσματική λύση.

Έθεσε τα βασικά αιτήματα για τα αυθαίρετα και που είναι :

  • Το θέμα να επιλυθεί σε ένα πλαίσιο ολοκληρωμένου σχεδιασμού και πράσινης ανάπτυξης του παραλιακού οικοσυστήματος του Νομού μας και όχι με αποσπασματικό τρόπο (διακοπή ηλεκτροδότησης, κοινωνική αναταραχή, εντάσεις). Απαιτείται Σχεδιασμός Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων της Παραλιακής Περιοχής του Νομού Ηλείας, σύμφωνα με την Ελληνική – Χωροταξική – Περιβαλλοντική και Πολεοδομική Νομοθεσία.
  • Δεν πρέπει στη φάση αυτή να προχωρήσει η  διακοπή της ηλεκτροδότησης  των παραλιακών κτισμάτων.
  • Άνοιγμα Δημοκρατικού  διάλογου με πρωτοβουλία της Νομαρχίας με τους Δήμους και τους ενδιαφερόμενους πολίτες, προκειμένου να προτείνουμε σωστές, δίκαιες και περιβαλλοντικά αποδεκτές λύσεις, στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Προσδιορισμός ζώνης  Αιγιαλού και παραλίας .
  • Δυνατότητα ρύθμισης (εξαγοράς)  των εκτάσεων που έχουν καταλειφθεί από τους οικιστές .
  • Συνολική ρύθμιση των παραλιακών εκτάσεων με οικιστικά σύνολα ενταγμένα στο αναπτυξιακό σχεδιασμό , με πολεοδόμηση , κοινοχρήστους χώρους και τελικά μετατροπή της άναρχης δόμησης σε σύγχρονα παραθεριστικά κέντρα .
  • Αυστηροποίηση της νομοθεσίας και αποτελεσματικότερη εφαρμογή της για να μην δημιουργηθεί νέα  γενιά αυθαιρέτων.
  • Δυνατότητας πρόσβασης  όλων στο δημόσιο αγαθό , την θάλασσα , στην απόκτηση παραθεριστικής κατοικίας  και δημιουργία οργανωμένων παραλιών.
  • Η προσπάθεια αντιμετώπισης και επίλυσης του θέματος των αυθαιρέτων στην Ηλεία επ' ουδενί μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για συλλήβδην νομιμοποίηση των αυθαιρέτων

  1. 2. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Στο θέμα αυτό ο Νομάρχης παρουσίασε το «Σχέδιο Στρατηγικής για την αποκατάσταση, Προστασία και Ανάδειξη του Περιβάλλοντος στο Νομό Ηλείας» που  έχει συντάξει η Νομαρχία και στις αρχές του χρόνου παραδόθηκε στην Υπουργό Περιβάλλοντος ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο Στρατηγικής για την  Αποκατάσταση του Περιβάλλοντος στο Νομό Ηλείας.

Στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται :

-          SWOT ανάλυση για το περιβάλλον του Νομού Ηλείας

-          Δράσεις για το περιβάλλον που συνοπτικά περιλαμβάνουν :

 

  • ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1:ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ : 115.000.000€ 
  • ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 2:  ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ  ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ: 72.050.000€ 
  • ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 3:  ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  ΑΠΌ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ : 175.585.000€ 
  • ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4:  ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  ΠΕΡΙΟΧΩΝ NATURA : 22.910.000€ 

 

3. ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΔΥΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΟΔΟΥ ΉΛΙΔΑΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΔΑΣΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΧ.

Οι Προγραμματικές Συμβάσεις που υπέβαλε ο Νομάρχης στην Υπουργό, αφορούν :

 

1. Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Περιβάλλοντος, Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας, ΤΕΔΚ Ν. Ηλείας και ΗΛΕΙΑΚΗΣ Αναπτυξιακής Εταιρείας Ο.Τ.Α.

Εκτέλεση δημόσιων δασοτεχνικών έργων αποκατάστασης παρόδιων οικοσυστημάτων πυρόπληκτων περιοχών του Νομού Ηλείας, ύψους 1.900.000€ στα πλαίσια της χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΧΜ – ΕΟΧ, Ισλανδία , Λιχνεστάϊν , Νορβηγία) και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η Προγραμματική Σύμβαση εγκρίθηκε από το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών , το οποίο πλέον έχει ενταχθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι Προγραμματικές Συμβάσεις έχουν συνταχθεί σε οχτώ (8) αντίτυπα, έχουν υπογραφεί από τον Νομάρχη Ηλείας και απομένει η υπογραφή τους από την Υπουργό.

Παράλληλα, υπογράφηκε Υπουργική Απόφαση από το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για την κάλυψη της εθνικής συμμετοχής του έργου και θα ξεκινήσει άμεσα το έργο.

Πληροφοριακά θέλω να σας αναφέρω ότι σήμερα το απόγευμα γίνεται συνάντηση εργασίας με τους εταίρους του  έργου (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τ.Ε.Ι. Λαμίας, Τ.Ε.Ι. Κρήτης), προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι δασοτεχνικές μελέτες που θα κατατεθούν στις Δασικές Υπηρεσίες για έγκριση.

Οι αναδασώσεις στο οδικό επαρχιακό οδικό δίκτυο των πυρόπληκτων περιοχών θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.

 

2. Προγραμματική Σύμβαση για την μελέτη και εκτέλεση δημοσίων δασοτεχνικών έργων δασικής αναψυχής, Προστασίας και Ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος. Υλοποίηση Προγράμματος προϊόντων έργων – περιβαλλοντικές πολιτιστικές δράσεις στην πυρόπληκτη περιοχή Νομού Ηλείας – Ανάδειξη Πολιτιστικής διαδρομής ΟΡΕΙΝΗ ΟΔΟΣ ΗΛΙΔΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΣ.

Η Προγραμματική Σύμβαση θα συζητηθεί στο επόμενο Τεχνικό Συμβούλιο Δασών και σε 15-20 ημέρες περίπου θα προχωρήσουμε στην υπογραφή της.

Η εκπόνηση της μελέτης είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Έχω συστήσει ομάδα μελέτης σε συντονιστή τον Δ/ντή της ΗΛΕΙΑΚΗΣ Α.Ε. Βασίλη Αθανασόπουλο, στην ομάδα αυτή συμμετέχουν Δασολόγοι , Περιβαλλοντολόγοι, Αρχιτέκτονες και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων η κα. Χατζή και η κα. Βικάτου.

Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής έχει οριοθετηθεί και θα οριστικοποιηθεί με τις αυτοψίες της Ζ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Η μελέτη θα έχει οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος Μαΐου, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι τεχνικές εργασίες.

 

  1. 3. ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ.

Ο Νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας έκανε συζήτηση για πλευρές του Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Ηλείας που προωθεί η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή και κυρίως στα Περιβαλλοντικά θέματα και με βάση την ανοιχτή πρόταση που έχει υποβάλλει η Νομαρχία Ηλείας.

Εκτιμήθηκε ότι άμεσα πρέπει να προωθηθούν προς εκτέλεση ορισμένα έργα και γι’ αυτό θα γίνει κοινή προσπάθεια Υπουργείου και Νομαρχίας για την γρήγορη ωρίμανση τους.

 

 

5. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΕΙ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΈΡΓΟΥ «ΥΔΡΗΛ» ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΦΛΟΚΑ.

Το Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο Φλόκα Αλφειού, έργο ύψους 11.900.00€ με εγκατεστημένη ισχύ στροβίλων 7,08 Mwκαι ηλεκτρικής ισχύος 6,59 MW της Εταιρείας ΥΔΡΗΛ ΑΕ, στην οποία συμμετέχουν εκτός από τη Νομαρχιακή Αυτοδίοικηση Ηλείας και η ΗΛΕΙΑΚΗ ΑΕ και ο ΓΟΕΒ.

Βρίσκεται στην πλήρη ολοκλήρωση του και απομένει η σύνδεση του με το δίκτυο της ΔΕΗ, η οποία ολοκληρώνεται άμεσα.

Για τα εγκαίνια τα οποία θα πραγματοποιηθούν πιθανότατα εντός του Μαΐου, προσκλήθηκε η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη να παρευρεθεί, διότι το συγκεκριμένο έργο σαν σταθμός ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποτελεί ένα σημαντικό έργο ανάπτυξης για τον Νομό μας και μάλιστα με αειφορικούς τρόπους, δηλαδή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με λειτουργίες φιλικές προς το Περιβάλλον.

 

 

 

 

 
Τελευταία Νέα
19/11/2010 , Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Who's Online
Έχουμε 5 επισκέπτες συνδεδεμένους
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση