Visitor: 987647
Saturday, October 31, 2020
Home  
Contact  
Links  
Site Map
  
 
    
 

ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΡΟΥ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ   ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΧΩΡΟΙ
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ : ΣΟΛΔΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 

ΕΔΡΑ : Πάλαιρος

Δ/ΝΣΗ : Πάλαιρος , τ.κ. 300 12

ΤΗΛ.: 26433-60200

FAX .: 26430-41335

email: dhmos.palerou@1459.syzefxis.gov.gr  

 

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ : 
Δημοτική Επιχείρηση Εκμετάλλευσης Κάμπινγκ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ :
Σύνδεσμος Ύδρευσης Δήμου Κεκροπίας 
Αγίου Νικολάου , Δήμου Ανακτορίου

ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΩΝ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ : 15

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ : 4.107 κάτοικοι

ΕΚΤΑΣΗ ΔΗΜΟΥ : 205.943 χιλ. στρεμ.

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΥ :
Κυρίως ημιορεινός , 
κατά δεύτερο λόγο ορεινός και τέλος πεδινός Δήμος

ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ : 5

 

 

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

 

ΟΝΟΜΑΤΑ

ΕΚΤΑΣΗ

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
1991

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
2001

Πάλαιρος*

106.053

2.687

2.553

Βάτος

29.994

125

151

Περατία

21.285

343

366

Πλαγιά

48.511

950

1017

ΣΥΝΟΛΟ

205.843

4.107

4.478

 

 

* Δήμος από το 1994 από συνένωση των πρώην Κοινοτήτων Παλαίρου και

   Πογωνίας σύμφωνα  με το Ν. 1416/86 , οι οποίες παραμένουν δημοτικά

   διαμερίσματα σύμφωνα με το Ν . 2539/97.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Ο Δήμος Παλαίρου περιλαμβάνει τους οικισμούς: Πάλαιρος, Πογωνιά, Βάτος Περατιά και Πλαγιά. Έδρα του Δήμου είναι η Πάλαιρος.

Ο Δήμος μέχρι να πάρει την σημερινή του μορφή πέρασε από διάφορα στάδια.

Για πρώτη φορά εμφανίζεται ως Δήμος Παλαίρου το έτος 1836 και περιελάμβανε τους εξής οικισμούς: Ζαβέδρα, Περατιά, Πλαγιά, Κεχροπούλα, Πογωνιά, Άγιος Ηλίας.

Το 1840 που περιορίστηκαν οι δήμοι απορροφήθηκε από το Δήμο Ανακτορίου.

Η αρχική αναγνώριση ως Κοινότητα Ζαβέδρας έγινε με το Β.Δ. 31/03/1928 Φ.Ε.Κ. 261 ( Τεύχος Α ).

Οι συνοικισμοί Πογωνιά και Στενό αναγνωρίσθηκαν ως μια κοινότητα με το όνομα Κοινότητα Πογωνιάς στις 08/02/1933.

 

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Δημαρχείο, Αστυνομικό Τμήμα, Ιατρείο, Ταχυδρομείο.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η σημαντικότερη θέση στην περιοχή είναι η Αρχαία Πόλη της Παλαίρου, η οποία βρισκόταν στη σημερινή Κεχροπούλα στα Νοτιοανατολικά της Χερσονήσου. Η Πόλη θεωρείται ότι υπήρχε από την Μυκηναϊκή περίοδο.

Απόδειξη γι' αυτό είναι τα τείχη της Πόλης που τμήμα της ανήκει στην 2η χιλιετηρίδα π.χ.. Η κατασκευή των τειχών εναλλάσσεται ανάμεσα σε Τραπεζιόσχημα και Πολυγωνικό σύστημα και το σύνολό τους ανήκει σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Το αρχαιότερο τμήμα του τείχους ανάγεται στην Μυκηναϊκή περίοδο. Το λιμάνι της Αρχαίας Παλαίρου βρισκόταν στη θέση της σημερινής Πογωνιάς, στο Νοτιοανατολικό τμήμα της Χερσονήσου, όπου έχουν εντοπιστεί λείψανα των λιμενικών εγκαταστάσεων Ανατολικά του χωριού.

Στο Κέντρο περίπου της Χερσονήσου της Πλαγιάς στη θέση Στέρνα υπήρχε φρούριο, που έλεγχε οπτικά την περιοχή προς Βορειοδυτικά και Νοτιανατολικά.

Το φρούριο είχε κατασκευαστεί στα μέσα του 5ου αιώνα και κατά μια άποψη ταυτίζεται με την Αρχαία Πόλη Σόλλιον, αποικία των Κορινθίων. Σήμερα στη θέση αυτή σώζονται ερείπια και οι απόψεις των Ιστορικών για το φρούριο της Στέρνας αν εκεί υπήρχε κάποια μεγάλη αρχαία πόλη και ποια ήταν αυτή διίστανται. Άλλοι τοποθετούν το Σόλλιο, άλλοι τοποθετούν την Νήρικο και άλλοι τοποθετηθούν στην Στέρνα άλλη αρχαία πόλη με τεράστια δύναμη. Υπέρ αυτής της γνώμης συνηγορεί το γεγονός της θέσης στην οποία βρίσκεται το φρούριο, απ' την οποία μπορεί κανείς να έχει τον έλεγχο μιας τεράστιας γεωγραφικής περιοχής. Το Σόλλιον ήταν ένας ναυτικός σταθμός της Κορίνθου που εκυριεύθει κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο από τους Αθηναίους και σύμφωνα με το Θουκυδίδη ( 430  π.Χ.)περιήλθε στην κατοχή των Παλαιραίων-Ακαρνάνων. Τα ενδιαφέροντα των Αθηναίων από το 454 π.Χ.,οδηγούν σε συγκρούσεις, στις οποίες εμπλέκονται οι Ακαρνανικές πόλεις τον 5ο αι. π.Χ.. Η Ακαρνανία στον πελοποννησιακό πόλεμο βρίσκεται στο πλευρό των Αθηναίων και προς τα τέλη του 5ου αι. κερδίζει δύναμη.

Βόρεια της πόλεως της Παλαίρου απλώνεται η Λίμνη Βουλκαριά, η Λίμνη Μυρτούντιον κατά τον Σταύρωνα. Λίμνη πιθανόν κατάλοιπο της λιμνοθάλασσας που κατέκλειε την έκταση της σημερινής πεδιάδας της Παλαίρου κατά τα Ομηρικά χρόνια. Η λιμνοθάλασσα αυτή ήταν κατά την παράδοση σωτήρας της Βασίλισσας Κλεοπάτρας, όταν κατά την Ναυμαχία του Ακτίου κυνηγημένη από τους διώκτες της πέρασε εύκολα με τα πλοία της από το ρηχό αύλακα της Παλαίρου. Ανάμνηση του παραπάνω περάσματος της Βασίλισσας της Αιγύπτου αποτελεί η διατήρηση της Επωνυμίας του αρχαίου περάσματος ως << Μόλος της Κλεοπάτρας >>.

Μετά την νίκη των Ρωμαίων στο Άκτιο το 31 π.Χ., χάνονται τα ίχνη της αρχαίας Παλαίρου και Ιστορικά αυτό αποδίδεται στην ίδρυση της Νικοπόλεως μετά την Ναυμαχία του Ακτίου. Η ίδρυση της Νικοπόλεως το 30 π.Χ. είναι σημαντικό γεγονός για την κατανομή των πληθυσμών και την οικονομία σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία. Οι γύρω πόλεις χάνουν σημαντικό μέρος του δυναμικού τους, με αποτέλεσμα να μετατραπούν σε περιοικίδες πόλεις της νέας Μητρόπολης, έτσι η Ακαρνανία γίνεται territorioumτης νέας αυτής πόλης.

Επί Τραιανού ολόκληρη η Ακαρνανία υπάγεται στη αυτοκρατορική επαρχία της Ηπείρου, που είχε έδρα την Νικόπολη. Αργότερα, η Νικόπολη ανακηρύσσεται έδρα της Επαρχίας Παλαιάς Ηπείρου από τον Διοκλητιανό, στην οποία περιλαμβάνεται και η σημερινή Αιτωλοακαρνανία. Έκτοτε όλη η Αιτωλοακαρνανία ακολουθεί τις τύχες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, στην οποία ανήκε. Η Πάλαιρος ήταν μεταξύ των πόλεων που εμφανίζονται και στην αρχαιότητα, στην Μυκηναϊκή περίοδο, και στην Ρωμαϊκή περίοδο.

Αν τοποθετηθούμε γύρω στην 2η χιλιετερίδα π.Χ. θα παρατηρήσουμε ότι η χερσόνησος της σημερινής Πλαγιάς ήταν αυτόνομο νησί. Η Πλαγιά βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του Ν. Αιτωλ/νίας και χωρίζεται από την Λευκάδα με διώρυγα που αρχικά κατασκεύασαν οι Κορίνθιοι το 600 π.Χ. περίπου, με σκοπό να βελτιώσουν την επικοινωνία του Βορείου Ιονίου πελάγους με τον Πατραϊκό κόλπο. Το κανάλι αυτό απέκοψε το σημερινό νησί από την Αιτωλοακαρνανία, με την οποία ενωνόταν με μια σειρά από βάλτους και νησίδες.

Υπέρ του ισχυρισμού περί της νήσου Πλαγιάς συνηγορεί το γεγονός της υψομετρικής διαφοράς του κάμπου της Παλαίρου που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας με έδαφος αμμουδερό, όπου υπήρχε θάλασσα με την οποία ήταν αποκομμένη η χερσόνησος στην οποία βρίσκεται η σημερινή Πλαγιά από την υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία με τέναγος το οποίο εξετείνετο από τον όρμο της σημερινής Παλαίρου μέχρι του όρμου του Αγίου Νικολάου Βόνιτσας. Κατάλοιπο της λιμνοθάλασσας η Λίμνη Βουλκαριά η συνδεόμενη και σήμερα με τάφρο προς τη θάλασσα. Η άποψη ότι η Πλαγιά  ήταν νησί κατά τα Ομηρικά χρόνια πυροδοτεί θεωρίες για την οποία ήταν η γεωγραφική τοποθέτηση της Ομηρικής Ιθάκης.

Ο Γερμανός ερευνητής Dorpfeld, όσον αφορά την Χερσόνησο της Πλαγιάς, την κατατάσσει στο χώρο της γεωγραφικής ενότητας της Ομηρικής Ιθάκης ( Ομήρου ω 353 ) και την πόλη της Αρχαίας Παλαίρου την ταυτίζει με την Ομηρική Νήρικο, ενώ για την κλασική Νήρικο θεωρεί ότι βρισκόταν στο λόφο του Αγίου Γεωργίου, όπου υπάρχει σήμερα το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου.

Οι απόψεις των μελετητών διίστανται όσον αφορά την τοποθέτηση της Ομηρικής Ιθάκης και πολλές είναι οι θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί. Κατά τον Γερμανό Dorpefld, η χερσόνησος της Πλαγιάς, η οποία ήταν αρχικά νήσος, θεωρείται ότι ήταν η Ομηρική χώρα των Κεφαλλήνων, όπου βρισκόταν η πόλη Νηρίκος, την οποία είχε εκπορθησεί ο Λαέρτης και προσαρτήθηκε στην Ιθάκη, ενώ οι Κεφαλλήνες έγιναν πολεμιστές του Οδυσσέα. Στην Χερσόνησο της Πλαγιάς, κατά αυτήν την άποψη, η οποία χρησιμοποείται και σήμερα όπως και στην αρχαιότητα ως βοσκότοπος δύναται ο Οδυσσέας να είχε τις αγέλες των χοίρων, προβάτων, βοών, αιγών. Για τον Βουκόλο Φιλοίτιο πληροφορεί ο ποιητής ότι έμενε στον Δήμο Κεφαλλήνων. Οι Κεφαλλήνες έμεναν κατά την εποχή του Οδυσσέα στη απέναντι ηπειρωτική ακτή, και οι αγέλες του Οδυσσέα όπως γνωρίζουμε κατά τον Οδυσσέα (ξ, 100 και υ, 210) ευρίσκοντο επί της χερσονήσου της Στερεάς και συγχρόνως στην περιοχή των Κεφαλλήνων.

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΧΩΡΟΙ

Τα κυριότερα μνημεία που σώζονται σήμερα είναι:

Το Κάστρο της Κεχροπούλας. Σώζεται ένας πυλώνας ο διπλός περίβολος της Αρχαίας Ακαρνανικής Πόλης και επίσης έχουν διασωθεί λείψανα αρχαίων οικοδομημάτων.

Ο Αρχαιολογικός χώρος της Στέρνας, που βρίσκεται κοντά στην Παλιά Πλαγιά.

Τα Καστέλια της Πλαγιάς που μάλλον αποτελούσαν τμήμα του οχυρωματικού συγκροτήματος της Στέρνας.

Το Κάστρο του Γρίβα στη Περατιά.

Το Ενετικό Κάστρο της Πλαγιάς με την ονομασία Άγιος Γεώργιος που χτίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα και έχει κηρυχθεί διατηρητέο από το 1998.

Στο λόφο που είναι κτισμένο το Κάστρο τοποθετεί ο Dorpfeld την κλασσική Νήρικο. 

Το Αρχοντικό του Γρίβα στη Περατιά.

Το Αρχοντικό του Ράγκου στην Πάλαιρο, που χτίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα. Επίσης μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Παλιοχώρι της Πογωνίας και το παλιό χωριό της Πλαγιάς, όπου σώζονται οικοδομήματα των παλιών αυτών οικισμών. Στην περιοχή υπάρχουν κάποιες σπηλιές οι οποίες είναι ανεξερεύνητες. Η περιοχή έχει να επιδείξει πολλές εκκλησίες και παρεκκλήσια, απ' αυτά αξίζει να σημειωθούν:

 Η Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται στην Πάλαιρο και χτίστηκε περίπου τον 16ο αιώνα. Το καθολικό της εκκλησίας είναι μονόχωρη λιθόκτιστη και με ημικυκλική αψίδα και δίρριχτη κεραμιδωτή στέγη.

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Ρόμβης, που βρίσκεται στο Βάτο, είναι ρυθμού βασιλικής μονόκλιτη και πλακοσκέπαστη το οποίο θεωρείται ότι χτίστηκε 100 χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης.

 

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ

Ο Δήμος Κεκροπίας αποτελεί μια γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται στο Β.Δ. άκρο του Νομού Αιτωλ/νίας και καταλαμβάνει συνολική έκταση 106. K.m2.

Η παράκτια ζώνη βρέχεται από το Ιόνιο πέλαγος ενώ η ενδοχώρα συνορεύει με τους Δήμους: Ανακτορίου, Αλυζίας, Μεδεώνων.

Σε μικρή απόσταση από τις ακτές του Δήμου εκτείνονται τα νησιά: Λευκάδα, Κάλαμος, Μεγανήσι κ.α.

 

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η γεωγραφική δομή της περιοχής του Δήμου Κεκροπίας παρουσιάζει μια ποικιλία.

Περιλαμβάνει: παράκτιες ζώνες, αρμυρόβαλτους, πεδινές εκτάσεις, δάση, ορεινούς όγκους, λίμνες.

Στο Δήμο υψώνεται ο ορεινός όγκος του Σέρεκα ( 1171μ. ), ο οποίος αποτελεί έναν από τους τρεις μεγάλους όγκους των Ακαρνανικών ορέων, ακόμα υπάρχουν και άλλα μεγάλα και μικρά βουνά.

Ενδιαφέρων ακόμη παρουσιάζει η παράκτια ζώνη με τις βραχώδεις ακτές προς την πλευρά του Ιονίου η λιμνοθάλασσα που βρίσκεται ανάμεσα στον Δήμο και στην Λευκάδα, οι αρμυρόβαλτοι λίμνη Βουλκαριά.

 

ΒΛΑΣΤΗΣΗ

Στις ορεινές περιοχές κυριαρχεί χαμηλή ή υψηλή θαμνώδη βλάστηση και αραιά δάση. Παρατηρείται  έντονα το πουρνάρι, οι ασπάλαθοι, οι ασφάκες, οι θυμαρορίγανες, οι αγριοκουμαριές και τα ρείκια. Οι πεδινές εκτάσεις καταλαμβάνονται στο μεγαλύτερο μέρος  τους από καλλιέργειες όπως καπνό, βαμβάκι, σιτηρά, μηδική, κ.λ.π.

Σε υγροτοπικές περιοχές εμφανίζεται το αγριοκάλαμο, η ψάθα, πλατάνια, λεύκες, ιτιές. Στους  λόφους κυριαρχεί η ελιά.

Στους αρμυρόβαλτους συναντώνται αρμυρήθρες και σε χαμηλής αλατότητας εδάφη κέδρα και πουρνάρια.

Ακόμα φυτοκοινωνίες μακκίας βλάστησης  όπως Σχοινός, Πρίνος, Ρείκι, Σπάρτο, Φιλίκι, Κουμαριά, Αριά, Κουτσουπιά.

 

ΚΛΙΜΑ

Το κλίμα της περιοχής είναι ομοιόμορφο. Διαφοροποιείται όπως ανάλογα με την μεταβολή του υψομέτρου. Γενικά χαρακτηρίζεται ως εύκρατο μεσογειακό μεταβατικό προς θαλάσσιο με ήπιους χειμώνες, άφθονες βροχές και μεγάλη ηλιοφάνεια.

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η περιοχή του Δήμου τουλάχιστον φαινομενικά δεν έχει υποστεί σοβαρές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα που την αποτελούν. Είναι σημαντικό από περιβαλλοντική άποψη να τονίσουμε ότι η γεωγραφική περιοχή του Δήμου αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής με ιδιαίτερα οικοσυστήματα. Αυτά είναι ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα που βρίσκεται μεταξύ του Δήμου Κεκροπίας και της Νήσου Λευκάδας. Η βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων αυτών είναι σημαντικής σπουδαιότητας, χωρίς να παραγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα μικρότερων οικοσυστημάτων που βρίσκονται στη περιοχή, όπως δάση, παράκτιες ζώνες, όχθες και εκβολές μικρών ποταμών που διασχίζουν τα εδάφη του Δήμου, γιατί είναι γνωστό ότι η οικολογική διαταραχή σ'  ένα οικοσύστημα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο ίδιο αλλά μπορεί να επιφέρει συνέπειες και σε άλλα οικοσυστήματα.

Η κτηνοτροφία και η γεωργία δεν έχουν επιφέρει ορατές μεταβολές στο περιβάλλον αλλά η γεωργία με τη σημερινή εντατική, χημική εκμηχανισμένη της μορφή, μακροπρόθεσμα είναι δυνατόν να επιφέρει ανεπανόρθωτες μεταβολές στα εδάφη αλλά και μόλυνση στους αποδέκτες στους οποίους καταλήγουν τα προϊόντα των δραστηριοτήτων της.

Κυριότερα ευαίσθητα οικοσυστήματα:

Λίμνη Βουλκαριά: Βρίσκεται ένα χιλιόμετρο ανατολικά της Κοινότητας Αγίου Νικολάου. Έχει υπερθαλάσσιο ύψος 5 μέτρα και εμβαδόν 10.000 στέμματα. Ανήκει στον τύπο υγροτόπου εσωτερικής μονίμως κατακλυσμένης λίμνης γλυκού νερού. Είναι μεσόσροφη, αβαθής λίμνη ( μέγιστο βάθος 2.5 μέτρα ) με φράγμα και διώρυγα επικοινωνίας με τη θάλασσα στο Βορειοδυτικό τμήμα της. Το έδαφός της είναι αμμοαργιλώδες.

Στην λίμνη απαντώνται  οι ακόλουθες μορφές βλάστησης:

Υδροφυτική βλάστηση( υφυδατική, εφυδατική ): Nagasmarina, Potamogetonspp.

Βλάστηση καλαμώνων: PhragmitesaustralisΑγριοκάλαμο.

Βλάστηση θαμνώνων: TamarixsppΑρμυρίκια.

Σε τμήματα της περιμετρικής ζώνης του υγροτόπου υπάρχουν αροτριαίες καλλιέργειες και θαμνώνες αείφυλλων πλατύφυλλων.

Στην πανίδα απαντώνται τα εξής είδη:

Ιχθύες: Τυλινάρι Leuciscuscephlus, Στροσίδι Barbusalbanicus.

Αμφίβια: Δενδροβάτραχος Hylaarborea.

Ερπετά: Κυρτοδάχτυλος Cyrtodactyluskotchyi, Αφλέβαρος AblepharusKitaibelii, Τρανόσυρα Lacertatrilineata, Σαίτα Colubernajadum, Λαφίτης Elaphe  guatuorlineata, Νερόφιδο Natrixnatrix.

Πτηνά: Αργιροτσικνιάς Egrettaalba, Πορφυροτσικνιάς Ardeapurpurea, Χαλκόκοτα Plegadisfalcinellus, Καλαμόκιρτος  Circusaeruginosus, Λιβαδόκιρκος C. Pygargus, Μαυρογλάρονο Chlidoniasniger, Μουστακοποταμίδα Acrocephalus  melanopogon,Δρυομυγοχάφτης Ficedulasemitorguata.

Θηλαστικά: Νανονυχτερίδα  Pipistrellus, Ασβός Melesmeles, Βίδρα Lutralutra.        

 Το υφιστάμενο Νομικό καθεστώς προστασίας είναι Υγρότοπος διεθνούς σημασίας σύμφωνα με τη Σύμβαση RAMSAR( Περιοχή ειδικής προστασίας οδηγία 79/409 Ε.Ο.Κ., Σύμβαση Βαρκελώνης ).

Ανατολική λιμνοθάλασσα Λευκάδας: Είναι ένας από τους μικρούς περιφερειακούς βιότοπους, που περιστοιχίζουν το σημαντικό σύμπλεγμα βιοτόπων διεθνούς σημασίας του Αμβρακικού κόλπου. Η Λιμνοθάλασσα έχει έκταση 700 ha. Το ύψος της παλίρροιας που παρατηρείται είναι μέση τιμή 0,3 μέτρα. Ο βιότοπος αυτός αποτελείται από δυο ζώνες: βαθιά ζώνη και ζώνη που δέχεται τα φερτά υλικά ( συσσωρεύσει οργανικής ύλης της τάξης του 22% ) της λεκάνης απορροής βάθους 0,3 μέτρα. Οι τσιπούρες και τα λαυράκια συγκεντρώνονται στα βαθιά σημεία της λιμνοθάλασσα ενώ τα κεφαλοειδή εμφανίζονται σε λιγότερο βαθιές και αποκλεισμένες περιοχές.

Ο βιότοπος αυτός παρουσιάζει πληθυσμούς της κατηγορίας πουλιών ΑΙ της Κοινοτικής Οδηγίας 409/79 ( πουλιά που απειλούνται με εξαφάνιση ή είναι  πολύ ευαίσθητα σε επεμβάσεις του βιοτόπου τους. Τα πουλιά αυτά κρίνονται ως προστατευόμενα είδη ( άρθρο 4 της  Κοινοτικής Οδηγίας ).

Τα πουλιά αυτά είναι τα εξής: Phalacrocoraxcarbosinensis, Phalacrocoraxaristotelis, Ardeolaralloides, Egrettagarzetta, Egrettaalba, Trignaglareola, Larusgenei, Larusmelanocephalus, Sternasandvicensis, Sternahirundo, Sternaalbifrons, Alcedoatthis, Laniuscollurio.

Παρατηρούμενα είδη πανίδας:

Ιχθύες, αμφίβια, ορνιθοπανίδα, ερπετά, δίθυρα μαλάκια, καρκινοειδή.

Βλάστηση

Αλόφυλη: αρμυρίκια, αρμυρήθρες.

Υδρόφυλη: είδη που αναπτύσσονται σε εδάφη πλούσια σε χλωριούχο Νάτριο.

Αειθαλής βλάστηση: μακκία βλάστηση, κυρίως σχοίνος, ρείκι και σπάρτο.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Στην περιοχή του Δήμου οι κύριες δραστηριότητες είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Η γεωργικές καλλιέργειες είναι καπνός, βαμβάκι, σιτηρά, ελάχιστα αμπέλια, ελιές, ντομάτες θερμοκηπίου, καρπούζια, πεπόνια, κηπουρικά κ.λ.π.

Η κτηνοτροφία είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό αναπτυγμένη. Στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής κυριαρχούν τα προβατοειδή και τα αιγοειδή.

Κυριότερα προϊόντα: καπνός, βαμβάκι, σιτηρά, ελιές, λάδι, γάλα, τυρί, κρέας.

Υπάρχουν τουριστικές υποδομές ξενοδοχεία, πανσιόν και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά υπάρχουν ακόμη τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα του Τουρισμού.

Η Αλιεία είναι ένας τομέας αναπτυσσόμενος, με μικρό αριθμό επαγγελματικών σκαφών και κυρίως υπάρχουν ερασιτέχνες ψαράδες.

 

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Βουνάκι: τηλ.: 2643-41190, 41191, 41000

Paleros club: τηλ.: 2643-41893

Porto Palmos: τηλ.: 2643-4199, 41992, 41993

Μαρίνα σκαφών αναψυχής Βουνάκι: τηλ.: 2643-41944