Αρχική Σελίδα Ενημέρωση Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Ο Νομάρχης Ηλείας για την ανάπτυξη του τουρισμού και την αξιοποίηση της περιουσίας της ΕΤΑ

Ενημέρωση - Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

 

Η τουριστική ανάπτυξη της Ηλείας είναι σημαντική, δεν είναι όμως η πρέπουσα και αυτή που θα της άξιζε να είναι.

Η τουριστική ανάπτυξη που υπάρχει σήμερα  είναι ανάδειξη μεμονωμένων τουριστικών σημείων απλώς, που δεν συνδέονται μεταξύ τους σε ένα δίκτυο προορισμών που θα υπηρετούσε ένα μεγάλο στρατηγικό σχεδιασμό για τον τουρισμό στον τόπο μας.

Οι επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά και οι κάτοικοι των περιοχών βλέπουν εδώ και αρκετό καιρό τις ευκαιρίες να περνούν χωρίς  να μπορούν κατ’ ουσία να τις εκμεταλλευτούν.

Κυριότερη αδυναμία για την ανάπτυξη  σημαντικών τουριστικών επενδύσεων είναι η υστέρηση στις υποδομές, με αιχμή το δίκτυο μεταφορών.

Ο συνδυασμός ενός καλού δικτύου μεταφορών, αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και περιβαλλοντικής προστασίας θα δημιουργούσε τη μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο μας για την προσέλκυση μεγάλων και σημαντικών επενδύσεων στον τουρισμό.

Ο συνδυασμός τουρισμού, αγροτικής οικονομίας και πολιτισμού είναι η αναπτυξιακή μίξη, η αναπτυξιακή αιχμή του οράματος για την περιοχή μας.

Οι πόροι του πολιτιστικού τουρισμού περιλαμβάνουν και ψυχαγωγία και βιομηχανία και εμπόριο και παραδοσιακή διατροφή και ποτά και θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και εμπορικά κέντρα και διεθνείς αγορές και συγκροτήματα εξειδικευμένων τοπικών αγορών.

Συμπεριλαμβάνουν ακόμα και την εικόνα και ταυτότητα της περιοχής.

Ο συνδυασμός των υποδομών, των επενδύσεων και της επικοινωνίας είναι το ζητούμενο σε κάθε ενέργεια που προγραμματίζεται.

Στη σύγχρονη τουριστική ανάπτυξη, ως προορισμός, η Ηλεία χρειάζεται έμπρακτη στήριξη, με επεξεργασίες νέων προϊόντων και υπηρεσιών,  με νέες επενδύσεις και επικοινωνία, προκειμένου να υπάρξει ανάδειξη του χαρακτήρα του προορισμού και κατά συνέπεια επαναλαμβανόμενη επισκεψιμότητα.

Ο Νομός Ηλείας έχει τη δυνατότητα τουριστικής ανάπτυξης που θα βασίζεται στα εξής χαρακτηριστικά:

o  Αξιοποίηση και ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας και της ευρύτερης περιοχής της στο πλαίσιο  ειδικού  αναπτυξιακού προγράμματος.

o  Οργανωμένη και ελεγχόμενη ανάπτυξη τουρισμού στην παράκτια ζώνη.

o  Ανάπτυξη ειδικών ήπιων μορφών τουρισμού σε ενιαία δίκτυα περιβαλλοντικού-πολιτιστικού                         ενδιαφέροντος με έμφαση στις ορεινές – μειονεκτικές περιοχές (πολιτιστικός, περιβαλλοντικός , θρησκευτικός ,ιαματικός, αθλητικός, συνεδριακός, αγροτουρισμός κ.λ.π.).

o   Αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Κυλλήνης, Υρμίνης και Καϊάφα μέσω ειδικών προγραμμάτων ανάπτυξης θεραπευτικού τουρισμού.

o   Ανάδειξη και προβολή της ελληνικής μυθολογίας.

o   Ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού:

-   Αθλητικού Τουρισμού, με  επίκεντρο την  λίμνη  Καϊάφα  την  λίμνη  Πηνειού  και τα  ποτάμια  της    Ηλείας και την κατασκευή αυτοκινητοδρομίου στη λίμνη της Μουριάς.

-  Ιαματικού και θεραπευτικού τουρισμού με   επίκεντρο  την Κυλλήνη   και τον Καϊάφα αλλά και  άλλων όπως του  Κουνουπελίου.

-  Τουρισμού Φύσης  σε ιδιαιτέρου  κάλλους  περιοχές που στην  Ηλεία  είναι πολλές : Κοτύχι, δάσος Στροφυλιάς, οροπέδιο  Φολόης, θαλάσσια ζώνη από  ακρ. Κυλλήνης έως  όρια  νομού, θαλάσσια  περιοχή  κόλπου  Κυπαρισσίας - ακρ. Κατάκολο έως  Κυπαρισσία,  χώροι που έχουν ανάγκη αξιοποίησης με  περιβαλλοντική   ευαισθησία αλλά και  προς  όφελος των κατοίκων  της   Ηλείας.

-  Θρησκευτικού Τουρισμού σε συνεργασία με τις Μητροπόλεις

-   Ηλείας  –  Ωλένης &Ολυμπίας – Τριφυλίας.

-   Συνεδριακού τουρισμού με την ανάπτυξη των ήδη υπαρχόντων εγκαταστάσεων  και που θα  μεγαλώσει και το  εύρος της  τουριστικής  περιόδου στην  Ηλεία.

o  Δημιουργία Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), καθώς και θεματικών πάρκων όπως το θεματικό πάρκο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

o   Μελέτη της φέρουσας ικανότητας στο χώρο και το χρόνο.

 

Με βάση  τα παραπάνω εμείς προτείνουμε  να οργανωθούν οι ακόλουθες ζώνες τουριστικών          δραστηριοτήτων, ως υποενότητες τουριστικής ανάπτυξης του Ηλειακού χώρου:

  • ΒΔ  παραλιακή ζώνη – Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου – Κυλλήνης. Τουριστικός πόρος με καταπληκτικές σε ποιότητα και μέγεθος αμμώδεις παραλίες σε συνδυασμό με τα αισθητικά παραλιακά δάση. Η περιοχή αυτή είναι περιβαλλοντικά ιδιαίτερα ευαίσθητη  και δέχεται μεγάλες πιέσεις για οικιστική χρήση. Προτείνεται η δημιουργία οργανωμένων τουριστικών υποδοχέων στις περιοχές  Λεχαινών, Βαρθολομιού , Κάστρου Κυλλήνης.
  • Τεχνητή λίμνη Πηνειού – Αρχαίας Ήλιδας - Αμαλιάδας – Γαστούνης.
  • Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας.
  • Ορεινής κεντρικής Ηλείας. Η ζώνη αυτή συγκεντρώνει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης ορεινού τουρισμού. Τουριστικοί πόροι το δρυοδάσος Φολόης – Κάπελης, ελατοδάσος της Λαμπείας.

 

 

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑ

Στην Ηλεία  το θέμα της αξιοποίησης  της περιούσιας που είναι ιδανικά  για τουριστική εκμετάλλευση , λόγω της θέσης τους είναι εξαιρετικής σημασίας .

Στην Ηλεία  υπάρχουν ανεκμετάλλευτες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης που θα τονώσουν σημαντικά την απασχόληση και την τοπική οικονομία.

Η αξιοποίηση όμως θα πρέπει να γίνει προς την κατεύθυνση της διαφανούς, ορθολογικής και αποδοτικής αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας ,με ισόρροπο τρόπο, ώστε και μεγάλες επενδύσεις να προσελκύονται αλλά και οι τοπικοί φορείς να ωφελούνται μια δύσκολη αλλά απαραίτητη ισορροπία που  ο ρόλος του κράτους είναι ουσιαστικός όσο ποτέ.

Με  την αξιοποίηση  της περιούσιας της ΕΤΑ θα δημιουργηθούν  νέα πεδία επιχειρηματικής δραστηριότητας που όμως πρεπει να ληφθεί υπόψη  το γεγονός ότι η γη και το περιβάλλον είναι δημόσια αγαθά που και πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού για αξιοπρεπείς διακοπές, δραστηριότητες και ψυχαγωγία και παρθεί υπόψη η ανησυχία των φορέων και των επαγγελματιών της Ηλείας  για την περιβαλλοντική και οικονομική υποβάθμιση και η αξιοποίηση τους να έχει στόχο την  αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των περιοχών που βρίσκονται τα ακίνητα της ΕΤΑ.

 

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΚΟΥΝΟΥΠΕΛΙΟΥ

ΗΛΕΙΑ

Εδαφική έκταση μετά παλαιών μη λειτουργουσών υδροθεραπευτικών εγκαταστάσεων.

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗΚΥΛΛΗΝΗΣ

ΗΛΕΙΑ

Εδαφική έκταση μετά ιαματικής πηγής, camping και εγκαταστάσεων υδροθεραπευτηρίου και ξενοδοχείου.

ΚΤΗΜΑ ΖΑΧΑΡΩΣ

ΗΛΕΙΑ

Εδαφική έκταση μετά Τουριστικού Περιπτέρου.

ΞΕΝΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ - ΗΛΕΙΑ

ΗΛΕΙΑ

Εδαφική έκταση μετά ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ "ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ" ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΗΛΕΙΑΣ

ΗΛΕΙΑ

Εδαφική έκταση μετά ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΠΑΠ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

ΗΛΕΙΑ

Εδαφική έκταση μετά ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

 

Η δημοπραάτηση του έργου Θεματικών Πάρκων (αρχαία ελληνική ιστορία και παραδοσιακων αρχιτεκτονικών) , ,η δημιουργία γηπέδου γκολφ σε εκτασεις της  πρώην λίμνης Αγουλινίτσας.  και η εγκατάσταση και λειτουργεία ηλιοθερμικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στην στην Ηλεία ισχύος έργου 75 MW δείχνουν το δρόμο προσέλκυσης επενδυτών.

 
Τελευταία Νέα
19/11/2010 , Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Who's Online
Έχουμε 2 επισκέπτες συνδεδεμένους
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση