Αρχική Σελίδα Ενημέρωση Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Σύσκεψη στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον ΓΟΕΒ

Ενημέρωση - Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σήμερα, Τετάρτη 04/08/2010 για τα θέματα του ΓΟΕΒ Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας , με την συμμετοχή  του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Γ. Κανελλόπουλου , του ειδικού Γραμματέα για Κοινοτικά Προγράμματα Ευάγγελου Διβάρη και με την συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος  κ. Τάσου Αποστολόπουλου  και των Νομαρχών  Ηλειας κ. Χαρ. Καφύρα και Αιτωλοακαρνανίας κ. Ευθ. Σώκου.

Στην ευρεία και αναλυτική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, τέθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τους ΓΟΕΒ και τους ΤΟΕΒ, τόσο τα άμεσα όσο και τα μακροπρόθεσμα :

  • Για το θέμα των οφειλών στο ΙΚΑ και της δέσμευσης των προσωπικών λογαριασμών των Προέδρων των ΤΟΕΒ, έγινε ενημέρωση ότι μετά τα έγγραφα του Νομάρχη Ηλείας προς την Υπουργό, έχει κινηθεί η διαδικασία για την αποδέσμευσή τους & ότι θα υπάρχει για τα χρέη του ΓΟΕΒ Ηλείας προς το ΙΚΑ , ειδική νομοθετική ρύθμιση για διακανονισμό με ειδικούς όρους διευκόλυνσης αποπληρωμής τους.
  • Για το θεσμικό καθεστώς των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ υπήρξε ενημέρωση ότι το Υπουργείο προωθεί άμεσα την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία και δράση των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες συνθήκες. Ο Νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας κατέθεσε τις προτάσεις της Νομαρχίας Ηλείας για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που έχει επεξεργαστεί η Ν.Α. Ηλείας, καθώς επίσης ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη μελέτης σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με αντικείμενο την ανασυγκρότηση του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ του Ν. Ηλείας και προτάσεις για το Νέο Θεσμικό Πλαίσιο, η οποία ολοκληρώνεται εντός του Αυγούστου και θα δοθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να τη λάβει υπόψη του στον συνολικό Πανελλαδικό Ανασχεδιασμό.
  • Προωθείται διάταξη με την οποία η καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες θα έχει ως προαπαιτούμενο την καταβολή των τελών χρήσης νερού, με σκοπό την οικονομική ενδυνάμωση των Οργανισμών Έγγειων Βελτιώσεων.
  • Για τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών και που κυρίως αφορούν αναλώσιμα υλικά και ηλεκτρομηχανολογικά είδη, έγινε ενημέρωση ότι προωθείται η καταβολή ενίσχυσης από τον Λογαριασμό των Εκτάκτων Αναγκών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών.
  • Έγινε ενημέρωση επίσης ότι από το προϊόν των εκπτώσεων του έργου εκσυγχρονισμού του αρδευτικού δικτύου Μυρτουντίων, το οποίο υπερβαίνει τα 6.000.000€, θα επαναπροωθηθούν για νέο έργο στο ΓΟΕΒ και στα ΤΟΕΒ του Ν. Ηλείας και που κυρίως θα αφορούν επισκευή και συντήρηση του υπάρχοντος αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου της Ηλείας.
  • Τέλος, τέθηκε και το θέμα της λειτουργίας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Φράγμα Πηνειού και δόθηκε υπόσχεση ότι άμεσα θα αντιμετωπιστεί το θέμα της συντήρησης και επιδιόρθωσης των θυρίδων της παροχέτευσης των υδάτων για ύδρευση, του θυροφράγματος του υπερχειλιστή, της πρόσληψης προσωπικού φυλάκων και της συντήρησης των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Ο Νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας μετά τη συνάντηση δήλωσε τα εξής :

«Στη σύσκεψη έγινε μια πλήρης περιγραφή και παρουσίαση των προβλημάτων και των αιτημάτων που αφορούν τη λειτουργία του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ της Ηλείας εξαιτίας των συσσωρευμένων προβλημάτων, καθώς και των αναγκαίων έργων συντήρησης και εκσυγχρονισμού του αρδευτικού και εγγειοβελτιωτικού δικτύου Πηνειού και Αλφειού.

Έθεσα την ακραία και οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το αρδευτικό δίκτυο της Ηλείας και ζήτησα με επιμονή την άμεση χρηματοδότηση των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ.

Πιστεύουμε ότι άμεσα θα επιλυθεί το θέμα των οφειλών προς το ΙΚΑ, της ενίσχυσης από το λογαριασμό των εκτάκτων αναγκών για την αντικατάσταση αναλώσιμων του Οργανισμού, θα προωθηθεί άμεσα η υποχρεωτικότητα καταβολής των τελών χρήσης νερού μέσω της σύνδεσης τους με την είσπραξη των επιδοτήσεων, θα προωθηθούν έργα συντήρησης και επισκευής του αρδευτικού δικτύου και επιτέλους θα αλλάξει το θεσμικό καθεστώς που διέπει τον ΓΟΕΒ και τα ΤΟΕΒ και τέλος, θα γίνουν τα αναγκαία έργα επισκευής στο φράγμα Πηνειού.

Εμείς, ως Νομαρχία Ηλείας, ζητούμε και απαιτούμε πολλά παραπάνω, έχουμε καταθέσει σχετικά κατά καιρούς υπομνήματα και προτάσεις και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε περισσότερα για το καλό των αγροτών του Νομού μας.

Θεωρώ ότι από κοινού η Νομαρχία Ηλείας, οι Δήμοι, ο ΓΟΕΒ και οι ΤΟΕΒ, οι εργαζόμενοι σε αυτούς και οι αγρότες συνολικά, έχοντας κοινούς στόχους και κοινή δράση, μπορούμε να επιτύχουμε ακόμα πολύ περισσότερα».

 
Τελευταία Νέα
19/11/2010 , Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Who's Online
Έχουμε 4 επισκέπτες συνδεδεμένους
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση