Αρχική Σελίδα Ενημέρωση Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Συνέντευξη Αντινομάρχη Ηλείας-Νίκου Μιχαλόπουλου

Ενημέρωση - Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

 

Με πρωτοβουλία του Γραμματέα του Υ.Α.Α.Τ. κ. Κανελλόπουλου Γιώργου που ήρθε στο Νομό μας  ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης  στα πλαίσια των  εορταστικών εκδηλώσεων στο Πούσι  του Δήμου Φολόης συναντήθηκε ο Αντινομάρχης Νίκος Μιχαλόπουλος το Σάββατο 26-6-2010 ο οποίος μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι:

Στη δίωρη  συνάντηση που είχα με τον Γενικό Γραμματέα του Υ.Α.Α.Τ κ. Κανελλόπουλο μου ζήτησε να τον ενημερώσω για τα προβλήματα του αγροτικού τομέα του Νομού μας και κυρίως για την  μέχρι τώρα πορεία αποκατάστασης των πυροπλήκτων.

Έκανα μια σφαιρική ενημέρωση για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του Νομού μας, τις χαμηλές τιμές σε σχέση με το υψηλό κόστος παραγωγής, τη καθυστέρηση δράσεων του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» (Σχέδια Βελτίωσης -  Νέοι Αγρότες -  Αγροτικός Εξηλεκτρισμός – Προγράμματα Ορεινών όγκων κλπ), το αδιέξοδο στο οποίο έχουν  περιέλθει οι κτηνοτρόφου του Νομού μας  από τις χαμηλές τιμές, τη  γραφειοκρατία που αφορά τις αδειοδοτήσεις των κτηνοτροφικών τους υποδομών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την δυσλειτουργία της σταβλικής επιτροπής αγρότες που είτε έχουν ανταχθεί σε προγράμματα είτε έχουν καεί οι υποδομές τους,  τη σύγχυση που επικρατεί όσο  αφορά την σήμανση των ζώων με τους βώλους, την καθυστέρηση στην πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωση, την απαράδεκτη γραφειοκρατία στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην καθυστέρηση πληρωμής  των προγραμμάτων  βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, την μη αποζημίωση των τοματοπαραγωγών του Νομού μας από έντομο καραντίνας tuta absoluta  κλπ.

Ειδικότερα  για τους πυρόπληκτους τόνισα στον Γενικό Γραμματέα τις απαράδεκτες γραφειοκρατικές διαδικασίες καθώς και την ελλειπή στελέχωση του ΕΛΓΑ Πάτρας τόσο με γεωτεχνικό όσο και διοικητικό προσωπικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα 2.500 τουλάχιστον αιτήσεις ανασύστασης φυτικού και αποκατάστασης πάγιου κεφαλαίου  500 αιτήσεις  ανασύστασης του πρώτου τριμήνου του 2008 για τον παγετό στα εσπεριδοειδή καθώς και τα φετινά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε διάφορες καλλιέργειες του Νομού μας να είναι σε εκκρεμότητα .

Ευχαρίστησα τον κ. Κανελλόπουλο για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξε για τα προβλήματα των αγροτών του Νομού μας και αποδέχτηκα την πρόσκλησή του  στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου και θα του παραδώσω συγκεκριμένο υπόμνημα.

 

 

Ο ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ

 ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ 2010

 

Το πρόγραμμα της Δολωματικής Δακοκτονίας που έχει ανατεθεί σε εργολάβους  - αγρότες όπως και όλες τις προηγούμενες χρονιές και με την υποχρεωτική  ένταξή τους στο κλάδο Ασφάλισης ΤΕΒΕ κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα.

Και αυτό γιατί τα χρήματα που καλούνται να καταβάλλουν στον ασφαλιστικό φορέα είναι πολύ περισσότερα από το εισόδημα που προσδοκούν να αποκομίσουν από την παραπάνω εργασία.

Από το Μάρτη του 2010 με έγγραφό μας είχαμε επισημάνει το πρόβλημα ότι οι μειωμένες τιμές, οι αυξήσεις στα γεωργικά εφόδια (πετρέλαιο κλπ) καθώς και η υποχρέωση των εργολάβων – αγροτών να ενταχθούν  στο ΤΕΒΕ θα έχει δυσμενείς  επιπτώσεις στην εφαρμογή του προγράμματος με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα του παραγόμενου ελαιολάδου στο Νομό μας.

Παρά τις επισημάνσεις μας δυστυχώς μέχρι τώρα κανείς δεν ακούει.

Συναντήθηκα σήμερα με τους εργολάβους, συζητήσαμε το πρόβλημα, έδειξαν κατανόηση και υπευθυνότητα ότι δεν αφήσουν ακάλυπτη την ελαιοπαραγωγή του νομού μας και τους διαβεβαίωσα ότι εμείς ως Ν.Α. Ηλείας θα κάνουμε για μια ακόμη φορά  όλες τις  αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να εξαιρεθούν  από την  ένταξή τους  στο ΤΕΒΕ.

Εξάλλου το θέμα αυτό έχει απασχολήσει και το Συνήγορο του Πολίτη ο οποίος με έγγραφό του προς τον Διοικητή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ)  ζητά την άμεση ανάκληση της σχετικής εγκυκλίου και με το πόρισμά του θεωρεί βάσιμες τις διαμαρτυρίες των πολιτών, ζητά την άμεση συνεργασία Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  και ΟΑΕΕ και  τονίζει ότι δεν πρέπει  να ισχύσει αναδρομικά η εν λόγω εγκύκλιος.

Το Υπουργείο ενημέρωσε το Συνήγορο του Πολίτη  ότι επεξεργάζεται νομοθετική τροποποίηση αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο θέμα αυτό. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλες οι ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας μας και ελπίζουμε σύντομα να δοθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό.

 

 

 

Ο ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ

 ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

 
Τελευταία Νέα
19/11/2010 , Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Who's Online
Έχουμε 5 επισκέπτες συνδεδεμένους
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση