Αρχική Σελίδα Ενημέρωση Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Εισήγηση Νομάρχη Ηλείας στο Συνέδριο Εθελοντισμού

Ενημέρωση - Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΗΛΕΙΑΣ Χ.ΚΑΦΥΡΑ  ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» Πύργος, 25, 26, 27 Ιουνίου 2010.

«Ο εθελοντισμός ως παράγοντας κοινωνικής συνοχής και λειτουργίας δικτύων περιβαλλοντικής προστασίας και κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ηλεία μετά τις πυρκαγιές του 2007.»

Κυρίες και κύριοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί φίλοι, είναι μεγάλη χαρά για μένα αυτή απόψε, να κάνω έναρξη των εργασιών αυτού του ανοικτού Συνεδρίου που οργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας δια του Γραφείου Εθελοντισμού, με τίτλο: «Εθελοντισμός - Κοινωνική Οικονομία, Πράσινη Ανάπτυξη & Περιβάλλον», το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα και την συνεργασία του Κρατικού Οργανισμού για τον Εθελοντισμό, «ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ» τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για την πολύτιμη  βοήθειά τους.

Όπως γνωρίζετε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας από την περίοδο των  καταστροφικών πυρκαγιών μια περίοδο δύσκολη και θλιβερή που θα κουβαλάω πάντα μέσα μου και ως πρωτόγνωρη και προκλητική εμπειρία, μα και ως απώλεια και ως δυστυχία για τον τόπο μου, δημιουργήσαμε ένα νεωτερικό θεσμό, αυτόν της λειτουργίας σε μόνιμη βάση του Γραφείου εθελοντισμού, για την ενίσχυση, διευκόλυνση, καλλιέργεια και ανάπτυξη του εθελοντισμού στην Ηλεία. Ώστε τα κοινωνικά δίκτυα προστασίας ευαίσθητων κοινωνικοοικονομικών ομάδων να λειτουργούν και να τροφοδοτούνται από την εθελοντική δραστηριοποίηση, η οποία προσφέρει  έμπνευση, ευαισθησία, ευελιξία, ενδυνάμωση, και δρα επικουρικά προς τις κρατικές δομές.

Οι διαπιστώσεις μεγάλες σε σχέση με τον τρόπο που λειτουργήσαμε την περίοδο των πυρκαγιών μέσα σε μια ανυπαρξία υποστηρικτικών Δομών της κοινωνίας των πολιτών, αμήχανοι  μπροστά σε μια πλημμυρίδα ανθρώπων απ’ όλη την Ελλάδα που ήρθε να μας συνδράμει. Παλέψαμε πολλοί άνθρωποι μαζί για να αξιοποιηθεί αυτή  η τεράστια εθελοντική προσφορά. Κάποιους απογοητεύσαμε διότι δεν τους εξασφαλίσαμε συνθήκες ικανές για την προαγωγή της εθελοντικής εργασίας διότι ως τοπική αυτοδιοίκηση δεν ήμασταν έτοιμοι  για τη υποβοήθηση του εθελοντικού έργου με πρωταρχικό στοιχείο την έλλειψη της κουλτούρας που αναφέρεται στην αξία και τη δύναμη του εθελοντισμού να βελτιώνει την καθημερινότητα, να δημιουργεί συλλογικότητες, να παράγει προστατευτικά δίκτυα.

Έτσι ο σκοπός του συνεδρίου μας, με δεδομένη τη γενικότερη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και ειδικότερα τα επιπρόσθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ηλεία κυρίως μετά από τις πυρκαγιές του 2007, είναι η συνοχή του τοπικού κοινωνικού ιστού μέσα από τη λειτουργία δικτύων ανάπτυξης, οικοπροστασίας και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η παρακίνηση των πολιτών, μέσω τέτοιων δράσεων - όπως το Συνέδριο και οι διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις του - ήμαστε πεπεισμένοι ότι θα ανατροφοδοτήσουν το Εθελοντικό Κίνημα που έχει αναπτυχθεί και θα προωθήσουν περαιτέρω τα ιδεώδη του Εθελοντισμού και τις αρχές της Κοινωνίας Πολιτών, με την προοπτική μιας στενότερης συνεργασίας και μιας αποτελεσματικότερης λειτουργίας των κοινωνικών δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης και με τα δεδομένα της νέας εποχής στην τοπική αυτοδιοίκηση που καλούμαστε να υπηρετήσουμε.

Το συνέδριο αποτελεί αυτή την περίοδο την κορύφωση δράσεων που επεδίωκαν στην προώθηση του ανοικτού διαλόγου, της διάχυσης γνώσης και καλών πρακτικών, καθώς και της δημιουργίας περιβάλλοντος για συνέργειες με τις Οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών στους τομείς: της Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Περιβάλλοντος - Πολιτικής Προστασίας - Κοινωνικής Πρόνοιας - Ισότητας - Δημόσιας Υγείας - Πολιτισμού - Παιδείας - Νεολαίας - Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας. με τη συμμετοχή σχετικών φορέων Εθελοντικών Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών, συλλογικών κοινωνικών φορέων.

Κυρίες και κύριοι

Σήμερα η οργανωμένη εθελοντική δράση εμπνεόμενη από τις αρχές και τη φιλοσοφία του σύγχρονου εθελοντισμού  τείνει να καταστεί μια σημαντική συνιστώσα της σύγχρονης κοινωνίας των πολιτών. Κάθε εθελοντική ενασχόληση είναι περίσσευμα αγάπης κοινωνικής αλληλεγγύης, είναι μικρές θηλιές που πλέκουν τον ιστό στα προστατευτικά κοινωνικά Δίκτυα.

Ο εθελοντισμός είναι ο καθρέφτης του πολιτισμικού επιπέδου μιας χώρας που υπερτερεί κατά πολύ από τους ποσοτικούς δείκτες ανάπτυξης με τους οποίους αποτιμάται συνήθως το αναπτυξιακό επίπεδο μιας χώρας, το δε προϊόν εργασίας που προσφέρουν οι εθελοντές είναι απαραίτητο σε όλες τις χώρες ανεξάρτητα από το οικονομικό τους επίπεδο.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, η ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τους εκατοντάδες λαθρομετανάστες που φιλοξενήσαμε στην Ηλεία, τα προβλήματα στέγης μετά το σεισμό, κατέδειξαν το σημαντικό ρόλο των εθελοντών σε περιόδους κρίσεων καθώς  με την καθημερινή συμπαράσταση και συμμετοχή πολλών εθελοντών και εθελοντικών οργανώσεων πετύχαμε την επίλυση και ανάσχεση αρκετών προβλημάτων καθημερινότητας που ανέκυψαν.

Μέσα στην τελευταία δεκαετία πολλοί ενεργοί πολίτες δημιούργησαν εθελοντικές ομάδες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς παίρνοντας πολλά ευρωπαϊκά μηνύματα σε σχέση με την οικολογία  και την προστασία του περιβάλλοντος την κοινωνική αλληλεγγύη, την καλλιτεχνική δημιουργία οι οποίες όμως δεν κατάφεραν να σταθούν σε ένα δύσκολο παθογενές κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο στην Ελλάδα, το οποίο στηρίζεται σε έναν κρατισμό σε όλα τα επίπεδα και χαρακτηρίζεται από έλλειψη παιδείας, κουλτούρας και στρατηγικής για τα θέματα του εθελοντισμού, της κοινωνικής ανάπτυξης και της κοινωνίας των πολιτών.

Πραγματικά θέλω για μια φορά ακόμη να συγχαρώ όλους τους οργανισμούς συλλόγους ΜΚΟ, που παρότι καλούνται να δράσουν σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον καταφέρνουν, να αγκαλιάζουν την κοινωνία να δημιουργούν τον κόσμο της κοινωνικής αλληλεγγύης, μέσα από ένα σύστημα αξιών και που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την συνδρομή στην κοινωνία.

Στο Γραφείο Εθελοντισμού  γνωρίζαμε, είχαμε τη βεβαιότητα ότι όποτε παραστεί ανάγκη όλες οι οργανώσεις καθώς  και οι μεμονωμένοι εθελοντές θα είναι πρώτοι στην πρώτη γραμμή της δουλειάς.

Την περίοδο των πυρκαγιών, και των σεισμών αργότερα τον Ιούνιο του 2008, όταν χρειάστηκαν εθελοντές να στήσουν σκηνές στη Βάλμη,  στη Νεάπολη, στα χωριά που δέχτηκαν τη μανία του Εγκέλαδου, ώστε να λύσουμε το πρόβλημα της προσωρινής στέγασης των σεισμοπλήκτων,  οι εθελοντικές οργανώσεις ήταν αυτές που κατείχαν την τεχνογνωσία και ανταποκρίθηκαν με απαράμιλλη διάθεση και ενδιαφέρον, στους εθελοντές βασιστήκαμε  για να λύσουμε ένα κοινωνικό πρόβλημα εν μέσω κρίσης.

Την δε περίοδο των πυρκαγιών έκαναν τα πάντα, στα μέτωπα της φωτιάς στον Καϊάφα, στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη μεταφορά συσσιτίων,  στη ψυχολογική υποστήριξη γερόντων και  πασχόντων συμπολιτών.

Τέλος Θεωρώ πολύ σπουδαίο το θεσμό της λειτουργίας  Γραφείων Εθελοντισμού σε όλα τα επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης, στους μεγάλους δήμους που θα προκύψουν από το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη, και  σε επίπεδο περιφέρειας  διότι μπορούν αφ’ενός να έχουν συντονιστικό ρόλο για την πολυεπίπεδη συνεργασία όλων των συλλόγων και των οργανισμών της κοινωνίας των πολιτών, και αφετέρου να συμβάλλουν με τις κατάλληλες ενέργειες  στην ενίσχυση και καλλιέργεια  του εθελοντικού πνεύματος, καθώς  και στην υποβοήθηση  της εθελοντικής προσφοράς, για να αποκτήσουν οι κοινωνίες μας ποιοτικότερα χαρακτηριστικά, να πετύχουμε την κοινωνική συνοχή μαζί με τα προστατευτικά δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης τα οποία οι συνέργιες της κοινωνίας των πολιτών και του εθελοντικού κινήματος κρατούν ενεργά.

Σας ευχαριστώ πολύ

Νομάρχης Ηλείας

 
Τελευταία Νέα
19/11/2010 , Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Who's Online
Έχουμε 9 επισκέπτες συνδεδεμένους
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση