Αρχική Σελίδα Ενημέρωση Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Υπογραφή σύμβασης Νομάρχη για δημιουργία θεματικών πάρκων στη λίμνη Μουριάς

Ενημέρωση - Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΟΜΑΡΧΗ ΗΛΕΙΑΣ Χ. ΚΑΦΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ «OLYMPIA THEME PARK» ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΜΟΥΡΙΑΣ.

21.05.2010

 

Η Νομαρχία Ηλειας έχει την χαρά να σας παρουσιάσει μια μεγάλη επένδυση για τον Νομό μας που αφορά την κατασκευή Θεματικών Πάρκων με την ονομασία «OLYMPIA THEME PARK» στις εκτάσεις της Λίμνης Μουριάς , μιας επένδυσης που ξεπερνά τα 60.000.000 € και θα απασχολήσει πάνω 200 εργαζόμενους κατά την διάρκεια εκτέλεσης του έργου και άνω των 400 μονίμων εργαζομένων κατά την πλήρη λειτουργία .

 

Από σήμερα ξεκινά η μεγάλη αυτή επένδυση με την υπογραφή της σύμβασης από εμένα ως Νομάρχης Ηλειας και τους εκπρόσωπο της εταιρείας HELLANION Α.Ε. κ. Φώτη Καλογερά ,Πρόδρομο Κούρτογλου & Κων. Αθανασόπουλο και με την παρουσία του Νικ. Γεωργάτου Προϊστάμενου Δ/σης Οικονομικών Υπηρεσιών της Ν.Α Ηλείας .

 

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλειας , διενήργησε το 2008 διεθνή ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών της διαδικασίας θεματικών πάρκων στη λίμνη Μουριάς και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του διεθνούς διαγωνισμού, ανακηρύχθηκε πλειοδότης η εταιρεία HELLANION Α.Ε., η οποία συνέστησε Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού με την επωνυμία «ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΛΙΜΝΗ ΜΟΥΡΙΑΣ», με διακριτικό τίτλο «ΟΛΥΜΠΙΑ Α.Ε.» και με την οποία η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υπογράφει την Σύμβαση Μίσθωσης -Παραχώρησης.

 

Η Σύμβαση αφορά την μίσθωση άνω των 1.000 στρεμμάτων, από τα 2.000 στρέμματα που κατέχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας στην πρώην λίμνη Μουριάς, με σκοπό την ανάπτυξη του με τη δημιουργία θεματικών πάρκων και συναφών βοηθητικών εγκαταστάσεων, και γίνεται για 45 έτη , αρχής γενομένης από την υπογραφή της Σύμβασης.

 

Με την παρέλευση των 45 ετών όλες οι εγκαταστάσεις των θεματικών πάρκων θα περιέλθουν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η οποία κρατά την κυριότητα του ακινήτου και των κτιριακών εγκαταστάσεων που θα γίνουν σε αυτό.

Ο Μισθωτής - Επενδυτής κατέβαλλε εφάπαξ τίμημα 150.000€. με την υπογραφή της σύμβασης και θα καταβάλει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για κάθε έτος 161.000€ και το 3% του τζίρου της εκμετάλλευσης των θεματικών πάρκων.

 

Το έργο θα ολοκληρωθεί σε 52 μήνες (4,5 χρόνια), 18 μήνες η εκπόνηση μελετών - αδειοδότησης και 34 μήνες εκτέλεση έργων.

 

Η λειτουργία ενός τέτοιου συγκροτήματος στον Νομό Ηλείας συνεπάγεται αναμφίβολα σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Το Θεματικό Πάρκο θα συνδράμει στην τουριστική προβολή ολόκληρου του Νομού Ηλείας και θα ενισχύσει το τουριστικό προϊόν, καθώς μεγάλο μέρος των επισκεπτών του Πάρκου θα το συνδυάσει με τις θερινές διακοπές του και θα επιλέξει την διαμονή σε τουριστικά καταλύματα στην ευρύτερη περιοχή, τονώνοντας σημαντικά το εισόδημα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στο Νομό.

Επιπλέον, από την λειτουργία του Θεματικού Πάρκου, θα δημιουργηθούν άμεσα 400 μόνιμες θέσεις εργασίας που ως επί το πλείστον θα καλυφθούν από κατοίκους του Νομού Ηλείας.

 

Η κατασκευή Θεματικών Πάρκων θα έχει μεγάλα οφέλη για την Ηλεία γιατί εκτός της αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ,ενισχύεται η τουριστική ανάπτυξη ,δημιουργούνται νέες θέσεις απασχόλησης (150-200 άτομα) ,ενισχύεται το επενδυτικό κλίμα και αυξάνεται η προσέλκυση επισκεπτών στο Νομό. Αναλυτικά τα οφέλη θα είναι :

  1. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας. Σήμερα στην Μουριά καλλιεργούνται ελάχιστες εκτάσεις και που το μεγαλύτερο μέρος της είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος.
  2. Δημιουργία προϋποθέσεων σημαντικής τουριστικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου , της Αρχαίας Ολυμπίας και γενικότερα του Νομού Ηλείας, αξιοποιώντας την διεθνούς εμβέλειας Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και το λιμάνι Κατακόλου.
  3. Δημιουργία θέσεων απασχόλησης
  • 200 άτομα κατά την διάρκεια εκτέλεσης του έργου
  • άνω των 400 κατά την λειτουργία του.
  1. Δημιουργία άμεσων εσόδων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας (ενοίκια - ποσοστά της εκμετάλλευσης)
  2. Προσέλκυση κεφαλαίων και δημιουργία επενδυτικού κλίματος στην περιοχή του Νομού Ηλείας.
  3. Προσέλκυση επισκεπτών στο Νομό Ηλείας, αύξηση παραμονής τους στην ευρύτερη περιοχή.

Περιγραφή της Επένδυσης για την Ανάπτυξη , Κατασκευή Θεματικών Πάρκων στην πρώην λίμνη Μουριάς.

 

Η επένδυση αφορά την δημιουργία ενός θεματικού πάρκου πολλαπλών ενδιαφερόντων με κύριο θέμα , όσον αφορά την μορφωτική και ιστορική πτυχή του, την Ελληνική Μυθολογία σε συνδυασμό με τον θεσμό των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.

 

Το πάρκο θα κατασκευαστεί σε μία έκταση 1.324 στρεμμάτων (132 εκτάρια).

 

Το πάρκο θα περιλαμβάνει ένα τμήμα προοριζόμενο για το κυρίως θέμα αυτού (μυθολογία - ολυμπιακοί αγώνες) στο περίπου 45% της εκτάσεως του, ενώ το υπόλοιπο θα εξυπηρετεί άλλες δραστηριότητες , όπως φιλοξενία - συνέδρια, εστίαση, καταστήματα, λοιπή ψυχαγωγία, καθώς και διοικητικές και βοηθητικές λειτουργίες.

 

Το πάρκο θα περιλαμβάνει:

 

  • Μουσείο (σχετικό με την περιοχή της Ολυμπίας)
  • Κινηματογράφο (προβολή αρχαίας Ολυμπίας)
  • Μυθολογικό πάρκο
  • Υδάτινο αθλητικό - ψυχαγωγικό πάρκο με θέμα «οι περιπέτειες του Οδυσσέως»
  • Ξενώνα - Συνεδριακό Κέντρο
  • Βιβλιοπωλείο - Βιβλιοθήκη
  • Εστιατόριο
  • Καφετέρια - Μπαρ
  • Τουριστικά καταστήματα
  • Χώρο σταθμεύσεως αυτοκινήτων Ι.Χ. και λεωφορείων
  • Κτίριο διοικήσεως

 

Τα κτίρια θα καταλαμβάνουν περίπου το 10% της συνολικής εκτάσεως.

 

Το Θεματικό Πάρκο «OLYMPIA THEME PARK» αποτελεί μία επενδυτική πρόταση που σχετίζεται με τους τομείς της αναψυχής και του τουρισμού, τομείς που συνιστούν σημαντικούς πυλώνες ενίσχυσης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η δημιουργία ενός πολυχώρου που θα υποστηρίζει λειτουργικά και θα προσφέρει στο επισκεπτικό κοινό ποικίλες δραστηριότητες (εκπαίδευση , πολιτισμός, αναψυχή, αθλητισμός, τουρισμός) σε συνδυασμό με την γεωγραφική εγγύτητα του με τον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, θα συμβάλλει θετικά στην προσέλκυση μεγαλύτερου ρεύματος επισκεπτών και τουριστών στο Νομό Ηλείας και στην ευρύτερη προβολή της Ηλείας στον τουριστικό χάρτη της Δυτικής Πελοποννήσου.

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο σχεδιασμός των εγκαταστάσεων του Θεματικού Πάρκου θα γίνει με τρόπο ώστε να προστατευτεί και να εμπλουτιστεί το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Στον σχεδιασμό του έργου προβλέπεται η δημιουργία υδάτινων επιφανειών, που θα σχηματιστούν με επαναπλημμυρισμό τμημάτων της αποστραγγισμένης λίμνης Μουριάς σε εκτάσεις της οποίας θα αναπτυχθεί το Πάρκο, συμβάλλοντας έτσι στην επαναδημιουργία του φυσικού οικοσυστήματος της περιοχής. Παράλληλα, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των κτιριακών εγκαταστάσεων και γενικότερα των εγκαταστάσεων του Θεματικού Πάρκου θα αξιοποιηθεί η τεχνολογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χρησιμοποιώντας τις πλέον πρόσφορες από αυτές για την παραγωγή και την εξοικονόμηση ενέργειας (π.χ. ηλιακή ενέργεια, γεωθερμία, εφαρμογές ανακύκλωσης υλικών κ.τ.λ.).

 

 

Το επισκεπτικό κοινό του πάρκου θα περιλαμβάνει:

  • Τους εποχούμενους εκδρομείς με προορισμό την περιοχή.
  • Τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ηλεία, είτε στα πλαίσια ολιγοήμερων - πολυήμερων διακοπών, κατά τις οποίες θα μπορούν να διαμένουν στα καταλύματα του « OLYMPIA THEME PARK» .
  • Τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ηλεία με τα κρουαζιερόπλοια.
  • Τους εκδρομείς μαθητές.
  • Τους κατοίκους της Ηλείας και των γειτονικών Νομών της Πελοποννήσου, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να επισκεφτούν το θεματικό πάρκο, κυρίως για λόγους αναψυχής.
  • Τους Συνέδρους που θα συμμετέχουν σε συνέδρια που διοργανώνονται στο Νομό Ηλείας .

 

Οι θεματικές ενότητες των θεματικών πάρκων είναι:

  1. Θεματικό πάρκο με θεματικό περιεχόμενο την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
    1. Θεματική περιοχή αρχιτεκτονικής
    2. Θεματική ενότητα υδάτινη διαδρομή
    3. Θεματική περιοχή αρχαιολογικής ανασκαφής
    4. Θεματική περιοχή Οδύσσεια - περιπέτειες Οδυσσέα
    5. Θεματική περιοχή Ελληνικής Μυθολογίας - έργα τέχνης και πολιτισμού της Αρχαιότητας.
    6. Θεματική περιοχή σημαντικοί Έλληνες
    7. Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο
    8. Παιδότοπος
    9. Χώρος παραστάσεων - Αρχαίο Θέατρο
  2. Θεματικό πάρκο με περιεχόμενα τον αθλητισμό και την αναψυχή.
    • Υδατοψυχαγωγικό Πάρκο με περιεχόμενο την Ελληνική Μυθολογία
    • Θεματική περιοχή Αρχαίο Στάδιο Ολυμπίας
    • Αθλητικά Γήπεδα.

 

 
Τελευταία Νέα
19/11/2010 , Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Who's Online
Έχουμε 7 επισκέπτες συνδεδεμένους
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση