Αρχική Σελίδα Ενημέρωση Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Eγκαίνια "ΣΩΣΙΠΟΛΙΣ"

Ενημέρωση - Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις


Η Ν.Α Ηλειας και ο Νομάρχης Ηλείας Χ. Καφύρας  εγκαινιάζει  τις  κτηριακές  εγκαταστάσεις  του Διεθνούς Ινστιτούτου Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας «ΣΩΣΙΠΟΛΙΣ»   , ενώ παράλληλα    διοργανώνεται  στην Ηλεία το 3ο

Διεθνές Συνεδρίο Αρχαίας Ιστορίας .

 

  • 3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

Η Ν.Α Ηλειας και ο Νομάρχης Ηλείας Χ. Καφύρας και το Διεθνές Ινστιτούτο Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας «ΣΩΣΙΠΟΛΙΣ»  διοργανώνουν στην Ηλεία του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Αρχαίας Ιστορίας με θέμα: "Μέγα το της θαλάσσης κράτος: Η δύναμη της θάλασσας και οι θαλάσσιες δυνάμεις στον ελληνικό κόσμο κατά την αρχαϊκή και κλασική περίοδο."

Το ενδιαφέρον για το Συνέδριο προβλέπεται μεγάλο, λόγω της μεγάλης συμμετοχής (70 άτομα) επιστημόνων της εγχώριας και διεθνούς πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας.

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Συνδιοργανωτής του Συνεδρίου είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας κοι αρωγός η Ζ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αρχαίας Ολυμπίας.

 

Η έναρξη του Συνεδρίου έχει προγραμματιστεί γιο την Τρίτη, 25 Μαΐου στις 18.00 στο συνεδριακό κέντρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στον Πύργο και θα συνεχιστεί στην Αρχαία Ολυμπία, στις εγκαταστάσεις του ΣΠΑΠ, μέχρι το Σάββατο, 29 Μαΐου.

 

  • ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ  ΔΙΕΘΝΟΥΣ   ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ  ΑΡΧΑΙΑΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ   ΙΣΤΟΡΙΑΣ. «ΣΩΣΙΠΟΛΙΣ»

Μετά την λήξη του Συνεδρίου έχει προγραμματιστεί ένα ακόμη σημαντικό γεγονός, τα εγκαίνια των κτηριακών εγκαταστάσεων του Διεθνούς Ινστιτούτου Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας ΣΩΣΙΠΟΛΙΣ στο άλλοτε Ινστιτούτο Σταφίδας του ΑΣΟ, στην είσοδο του Πύργου, απέναντι από το Δημοτικό Στάδιο και τα οποία θα λάβουν χώρο το Σάββατο, 29 Μαΐου 2010, στις 19.00.

Ένας από τους πλέον απαιτητικούς και καίριους στόχους του Διεθνούς Ινστιτούτου Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας ΣΩΣΙΠΟΛΙΣ ήταν  η απόκτηση μόνιμης στέγης  ,λύσης που δόθηκε από την Ν.Α Ηλείας  με την αναπαλαίωση του ακινήτου  του πρώην ΑΣΟ μέσω του διακρατικού επιχειρησιακού προγράμματος INTERREG ΙΙΙ-Α και εξοπλίστηκε εσωτερικά από τη Νομαρχία  Ηλείας, η οποία έως σήμερα στηρίζει τη λειτουργία του.

 

Το κτήριο αυτό διαθέτει χώρους που θα στεγάσουν τα γραφεία της Διοίκησης του Ινστιτούτου, αίθουσες για την πραγματοποίηση επιστημονικών συναντήσεων καθώς και δωμάτιο για τη φιλοξενία ερευνητών, την λειτουργία βιβλιοθήκης, ενώ, όταν ξεκινήσει η λειτουργία του, θα είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μέσα τεχνολογίας και επικοινωνιών.

  • ΓΕΝΙΚΑ

 

Το Διεθνές Ινστιτούτο Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας ΣΩΣΙΠΟΛΙΣ, με έδρα του τον Νομό Ηλείας, συμπλήρωσε φέτος τα οκτώ χρόνια ζωής του.

 

Το εναρκτήριο λάκτισμα του Δ.Ι.Α.Ε.Ι. ΣΩΣΙΠΟΛΙΣ δόθηκε τον Απρίλιο του 2002, με την διοργάνωση από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας διημερίδας, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, με θέμα: "Αναβίωση της αρχαίας ελληνικής ιστορίας στο διεθνή χώρο", και τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από τον χώρο της επιστήμης της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας αλλά και πολιτικών παραγόντων της Ηλείας και της Ελλάδος. Εκείνο το διάστημα, υπεγράφη το Μνημόνιο Συνεργασίας και η Ιδρυτική πράξη, ενώ το 2004 το Διεθνές Ινστιτούτο Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας απέκτησε τη μορφή του μη κερδοσκοπικού Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου.

 

Η πρωτοβουλία γιο τη σύσταση του Διεθνούς Ινστιτούτου Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας ΣΩΣΙΠΟΛΙΣ, ανήκει σε μία ομάδα καθηγητών Πανεπιστημίων από 24 διαφορετικά κράτη του κόσμου με κοινό ερευνητικό τους πεδίο την ελληνική αρχαιότητα.

 

Το όνομα ΣΩΣΙΠΟΛΙΣ, είναι εμπνευσμένο από την αρχαία Ιστορία της Ηλείας. Ο Σωσίπολις για τους Ηλείους ήταν ο Δίας στην παιδική του ηλικία και τον λάτρευαν σε ναούς στην Ιερή Άλτη της Ολυμπίας και στην πρωτεύουσα τους Ήλιδα, ως προστάτη του τόπου και πλουτοδότη, χθόνιο (λόγω της επιφάνειας του με την μορφή φιδιού) δαίμονα.

 

Στα οκτώ χρόνια λειτουργίας του, το Δ.Ι.Α.Ε.Ι. ΣΩΣΙΠΟΛΙΣ ως επιστημονικό ίδρυμα κορυφής, μοναδικό στο τομέα του παγκοσμίως, έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου και έχει διαγράψει μια άκρως επιτυχημένη πορεία, αφιερωμένη στην αρχαιογνωστική έρευνα, με τη διοργάνωση συνεδρίων διεθνούς απήχησης, διευρωπαϊκών σεμιναρίων και δημοσιεύσεων για την ανάδειξη της Ιστορίας και του Πολιτισμού του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

 

Προς την ίδια κατεύθυνση θα συνεχίσει και το επόμενα χρόνια προωθώντας απαρέγκλιτα έναν προς έναν τους καταστατικούς στόχους του, όπως είναι

 

  • η ενίσχυση της σύνθεσης της ιστορικής γνώσης μέσα από τη μελέτη/συνεργασία των διαφόρων τομέων της έρευνας,
  • η διερεύνηση θεμάτων που δεν έχουν επαρκώς μελετηθεί,
  • η ανάδειξη της πολυμορφίας της μελέτης της ελληνικής αρχαιότητας και η καλλιέργεια του ενδιαφέροντος των φοιτητών και του κοινού που σπουδάζουν ή ενδιαφέρονται για την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας, προσφέροντας τους σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια, την ευκαιρία να συμπληρώνουν και να τελειοποιούν τη μελέτη τους, μέσω σεμιναρίων και καλοκαιρινών μαθημάτων γιο την Ιστορία, τη Φιλολογία και την Αρχαιολογία της αρχαίας Ελλάδας.

 

Το Διεθνές Ινστιτούτο Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας «ΣΩΣΙΠΟΛΙΣ» αυτό το μήνα αλλάζει σελίδα, εισέρχεται σε μια νέα εποχή περισσότερης δράσης και προσφοράς, στην υπηρεσία της επιστήμης και της κοινωνίας.

 

 

 

 
Τελευταία Νέα
19/11/2010 , Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Who's Online
Έχουμε 9 επισκέπτες συνδεδεμένους
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση