Αρχική Σελίδα Ενημέρωση Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Ενημερωτική ημερίδα σχετικά με τη λειτουργία του Εδαφολογικού Εργαστηρίου

Ενημέρωση - Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ –ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΗΛΕΙΑΣ

Διοργανώνουμε αύριο, Τετάρτη 21 Απριλίου 2010 και ώρα 19.00, στο Συνεδριακό κέντρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας, επιστημονική- ενημερωτική ημερίδα, που αφορά τον αγροτικό χώρο και ιδιαίτερα τις εδαφολογικές αναλύσεις.

Η ημερίδα διοργανώνεται από την ΗΛΕΙΑΚΗ Α.Ε. για την στήριξη και εδραίωση του εδαφολογικού εργαστηρίου «Γεωανάλυση Ηλείας» τόσο στο νομό μας όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Το εδαφολογικό εργαστήριο ιδρύθηκε στο τέλος του 2009

Την ίδρυση του εδαφολογικού εργαστηρίου χρηματοδότησε ο Διεθνής Οργανισμός των Ορθοδόξων Χριστιανών - IOCC στα πλαίσια της ανθρωπιστικής βοήθειας για την στήριξη των πυρόπληκτων αγροτών του Νομού Ηλείας. Επίσης χρηματοδοτείται η λειτουργία του από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας .

Λειτουργεί στα πλαίσια Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,της ΤΕΔΚ Ν. Ηλείας και της ΗΛΕΙΑΚΗΣ Α.Ε.

Το εργαστήριο βρίσκεται στην διασταύρωση Λαστείκων.

Από τις αρχές του χρόνου παραλαμβάνει δείγματα και πραγματοποιεί αναλύσεις εδάφους. Μέχρι και σήμερα το εδαφολογικό εργαστήριο έχουν επισκεφτεί και συμβουλευτεί πάνω από 300 άτομα, ενώ έχουν προσκομιστεί 150 δείγματα χώματος και έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί αποτελέσματα για τα 130 δείγματα.

Έχοντας αποκτήσει μία εμπειρία το προσωπικό του εργαστηρίου μπορεί πλέον να προγραμματίζει και να πραγματοποιεί αναλύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, δίδοντας παράλληλα και τις κατάλληλες συμβουλές λίπανσης.

Με την υποστήριξη των καθηγητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το εδαφολογικό εργαστήριο θα είναι έτοιμο να πραγματοποιεί και αναλύσεις φυλλοδιαγνωστικής καθώς και νερού άρδευσης.

Η βασική εδαφολογική ανάλυση (ph, ολικό άζωτο, κάλιο, φώσφορος, ηλεκτρική αγωγιμότητα, ανθρακικό ασβέστιο ή απαίτηση σε άσβεστο, και οργανική ουσία) θα παρέχεται ως τις 31 Ιουλίου του 2010 δωρεάν στους αγρότες του Νομού σύμφωνα με την απόφαση 70/2009 της 8ης/29-07-2009 Συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Στην ημερίδα θα παρευρεθούν και θα συμμετέχουν οι καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ.κ. Βησσαρίων Κεραμίδας, Αλιφραγκής Δημήτριος και Μπαρμπαγιάννης Νικόλαος, καθώς και τα στελέχη- Γεωπόνοι του εδαφολογικού εργαστηρίου, Κουρής Αθανάσιος, και Δημητροπούλου Παναγιώτα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής :

19:05 – 19:30 «Δειγματοληψία Εδάφους και Φυτικών Ιστών», Δημήτριος Αλιφραγκής, Καθηγητής Σχολής Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ., Τομέας Δασικής Παραγωγής - Προστασίας Δασών - Φυσικού Περιβάλλοντος

19:30 – 19:55 «Ερμηνεία των εδαφολογικών αναλύσεων χαρακτηρισμού», Βησσαρίων Κεραμίδας, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικής Σχολής, Τομέας Εγγείων Βελτιώσεων, Εδαφολογίας & Γεωργικής Μηχανικής

19:55 – 20:10 Συζήτηση

 

20:10 – 20:35 «Ερμηνεία των εδαφολογικών αναλύσεων γονιμότητος του εδάφους»,Βησσαρίων Κεραμίδας, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικής Σχολής, Τομέας Εγγείων Βελτιώσεων, Εδαφολογίας & Γεωργικής Μηχανικής

20:35 – 20:55 «Παρουσίαση εδαφολογικού εργαστηρίου ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ ΗΛΕΙΑΣ», Κουρής Αθανάσιος, Γεωπόνος Msc

20:55 – 21:10 «Όροι Λειτουργίας – Συνεργασίας», Δημητροπούλου Παναγιώτα, Γεωπόνος Msc

21:10 – 21:30 Συζήτηση

 

Στην ημερίδα έχουν κληθεί να συμμετέχουν Γεωπόνοι όλων των φορέων του Νομού και της ευρύτερης περιοχής. Η ημερίδα είναι ανοιχτή σε όλους τους αγρότες τους οποίους και προσκαλούμε να την παρακολουθήσουν.

 

 
Τελευταία Νέα
19/11/2010 , Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Who's Online
Έχουμε 4 επισκέπτες συνδεδεμένους
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση