Visitor: 964322
Friday, March 29, 2024
Home  
Contact  
Links  
Site Map
  
 
    
 

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΕΙΑΣ

Επισκεφθείτε το www.nafpaktia.gr

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ : ΣΤΑΜΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

ΕΔΡΑ : Χάνια Γαυρολίμνης

Δ/ΝΣΗ : Χάνια Γαυρολίμνης , τ.κ. 300 14

ΤΗΛ.: 26343-60802, 26340-45721 

FAX .: 2634 0- 45114

email: dimosxal@otenet.gr

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ : 
  Συμμετοχή στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας Α.  Ε..

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ :    

ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΩΝ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ : 15

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ : 3.161 κάτοικοι

ΕΚΤΑΣΗ ΔΗΜΟΥ : 114.189 χιλ. στρεμ.

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΥ :
Kατά το μεγαλύτερο ποσοστό 
ημιορεινός Δήμος και μικρότερο πεδινός

ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ : 7

 

 

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

 

ΟΝΟΜΑΣΙΑ

ΕΚΤΑΣΗ

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
1991

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
2001

Χάλκεια *

79.550

1.619

1448

Γαλατάς

27.741

1.271

1224

Περιθώρι

6.898

271

211

ΣΥΝΟΛΟ

114.189

3.161

2883

 

* Δήμος από συνένωση των πρώην κοινοτήτων Τρικόρφου , Γαυρολίμνης ,

Άνω Βασιλικής , Βασιλικής και Καλαβρούζας από το 1994 σύμφωνα με το

Ν. 1622/86 , οι οποίες παραμένουν δημοτικά διαμερίσματα σύμφωνα με το Ν. 2539/97.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Ο Δήμος Χάλκειας βρίσκεται στα νότια του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Συνορεύει ανατολικά με το Δήμο Αντιρρίου, βόρεια με το Δήμο Μακρυνείας απ’ όπου ξεκινά και η ορεινή Αιτωλ/νία, και δυτικά με το Δήμο Μεσολογγίου. Νότια βρέχεται από τον Πατραϊκό κόλπο.

Τα φυσικά όρια του Δήμου Χάλκειας αποτελούνται δυτικά και βόρεια από τον ποταμό Εύηνο και ανατολικά από τον όρμο Καλαμάκι και το όρος Κλόκοβα. Ο Δήμος περικλείει επίσης το βουνό Βαράσοβα ( ιερό όρος της Στερεάς Ελλάδας ) και  τη νότια κορυφογραμμή του Αράκυνθου.

Οι ακτογραμμές του Δήμου είναι περίπου 13 χιλιόμετρα. Διαθέτει τρεις όρμους, του Καλαμακίου, της Βασιλικής και του Κρυονερίου οι οποίοι αποτελούν ταυτόχρονα και 3 πολύ όμορφες παραλίες, και μέρος του Δέλτα του Ευήνου. Η περιοχή βρίσκεται επί της κύριας Εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων και απέχει δέκα χιλιόμετρα από το Αντίρριο και είκοσι χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού το Μεσολόγγι.

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Η περιοχή την οποία περιλαμβάνει ο Δήμος Χάλκειας μπορεί να χαρακτηριστεί ως περιβαλλοντικό σχολείο, περιλαμβάνει δηλαδή μέρος του δέλτα Ευήνου με τα σπάνια είδη πουλιών, και τη Βαράσοβα με το οικοσύστημα στον οικισμό Βασιλικής.

 

Οικοσύστημα

Περιγράφοντας τα οικοσυστήματα που παρατηρούνται στο Δήμο Χάλκειας ξεκινάμε από τον υδροβιότοπο του Ευήνου που βρίσκεται στο δέλτα του ποταμού. Μέρος του δέλτα ανήκει στο Δήμο Μεσολογγίου και μέρος στο Δήμο Χάλκειας. Ο τύπος του υγρότοπου αναφέρεται ως παράκτιο μονίμως κατακλυσμένο έλος αλμυρού – υφάλμυρου νερού.

Η βλάστηση του χωρίζεται σε : α. Υδροφυτική με αντιπροσώπους τα Potamofetonspp & Ranunculysspp – βατράχια, β. Βλάστηση αμμοθινών και αμμωδών ακτών,cacilemaritima – αγριοκαρδαμούδα, γ. Αλοφυτική – ημιαλοφυτική βλάστηση,salicorniaspp – αρμυρήθρες, δ. Βλάστηση καλαμιώνων, phragmitesaustralis – αγριοκάλαμο και ε. Παρυδάτια δενδρώδης βλάστηση,salixspp – ιτιές, populusspp – λεύκες,  ulmusspp- φτελιές.

Στην περιμετρική ζώνη υπάρχουν θαμνώνες αείφυλλων πλατύφυλλων ( pistacialentiscus – σχοίνος, quercuscoccifera – πρίνα, ericaarborea – ρεϊκι ).

Στην πανίδα συναντάμε τα ερπετά carettacaretta χελώνα, polaristaurica – ταυρική γουστέρα, natrixnatrix – νερόφιδο, elapfequatuorlineata – λαφιάτης.

Τα πτηνά phalacrocoraxaristotelis – θαλασσοκόρακας,  egrettaalba –αργυροτσικνιάς, albapurpurea – πορφυροτσικνιάς,  ciconianigra – μαθροπελαργός,  tadornaferruginea – καστανόπαπια, aquilaheliaca – βασιλαετός.

Η αξία του υδροβιότοπου συνίσταται σε αδρευτική, αλιευτική, κτηνοτροφική, επιστημονική, πολιτιστική, αναψυχής, εκπαιδευτική. Η πλούσια πανίδα και χλωρίδα του προσφέρει ευκαιρία μελέτης και καταγραφής.

Ο υδροβιότοπος Ευήνου προστατεύεται ως διεθνούς σημασίας από τη σύμβαση RAMSAR, ως περιοχή ειδικής προστασίας από την οδηγία 79/409/ΕΟΚ και ειδικά προστατευόμενη περιοχή ( σύμβαση Βαρκελώνης ). Αναφέρεται σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς καταλόγους βιοτόπων – υγροτόπων.

Εκτός από το δέλτα του Ευήνου, στα υψώματα της Βαράσοβας φιλοξενούνται επίσης σπάνια είδη φυτών αποτελώντας ένα μικρό οικοσύστημα που φτάνει ως την ανατολική πλευρά της Βασιλικής στις παρυφές του βουνού.

Στον υπόλοιπο Δήμο δεν υπάρχει κάποιο προστατευόμενο οικοσύστημα. Παρατηρούνται όμως έντονες εναλλαγές τοπίων από πεδιάδα, βουνό, οροπέδιο και τον ποταμό Εύηνο ο οποίος περνά από τα σύνορα του Δήμου ξεκινώντας από ψηλά από τον οικισμό Τρικόρφου. Η βλάστηση είναι αρκετά πλούσια, ποώδης και δενδρώδης. Ο υδάτινος πλούτος της περιοχής είναι εξαιρετικά ανεβασμένος εξαιτίας του Ευήνου που διαβρέχει τον Δήμο.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο Δήμος Χάλκειας αποτελείται από τους εξής οικισμούς: Άνω Βασιλική, Βασιλική, Γαβρολίμνη, Γαλατά, Καλαβρούζα, Περιθώρι και Τρίκορφο.

 

Κοινότητα Τρικόρφου. Αναφέρεται για πρώτη φορά από την σύσταση του Ελληνικού κράτους σαν οικισμός του Δήμου Καλυδώνος το 1835. Μετέπειτα αναφέρεται ως οικισμός του Δήμου Ναυπακτίδος το 1841, και ως οικισμός της κοινότητας Γαβρολίμνης το 1912. Η αρχική αναγνώριση του οικισμού όπως ονομαζόταν αρχικά, έγινε με το Δ. 13-6-1924, ΦΕΚ 136. Ο συνοικισμός Μπεζαϊδέ αποσπάστηκε από την κοινότητα Γαβρολίμνης το 1924, και με τον οικισμό Ράτσικα αποτέλεσαν την κοινότητα Μπεζαϊδέ. Ο πληθυσμός της ανερχόταν το 1928 σε 367 κατοίκους. Η κοινότητα μετονομάστηκε σε Τρίκορφο με το Δ. 12-3-1928, ΦΕΚ 81/΄Α/1928.

Κοινότητα Καλαβρούζας. Αναφέρεται για πρώτη φορά από την σύσταση του Ελληνικού κράτους σαν οικισμός του Δήμου Ναυπάκτου το 1835. Η αρχική αναγνώριση της κοινότητας Καλαβρούζας έγινε με το Β.Δ. 31-8-1912.

 

Προήλθε από τον Δήμο Ναυπακτίδος. Οι οικισμοί που την απάρτιζαν αρχικά ήταν οι Καλαβρούζα, Άνω και Κάτω Βασιλική, Κωστέϊκα  και Αλμπάνης. Ο συνοικισμός Αλμπάνης μετονομάσθηκε σε Κάτω Καλαβρούζα με το ΒΔ 27-1-1948. Ο αρχικός πληθυσμός της κοινότητας Καλαβρούζας ανερχόταν στους 859 κατοίκους.

Κοινότητα Γαβρολίμνης. Αναφέρεται για πρώτη φορά από την σύσταση του Ελληνικού κράτους σαν οικισμός του Δήμου Καλυδώνας το 1835. Μετέπειτα αναφέρεται ως συνοικισμός του Δήμου Ναυπακτίδος το 1841. Η αρχική αναγνώριση της κοινότητας Γαβρολίμνης έγινε με το ΒΔ 31-8-1912. Προήλθε από τον Δήμο Ναυπακτίδος. Οι οικισμοί που αρχικά την απάρτιζαν ήταν η Γαβρολίμνη, και ο Μπεζαϊδές. Αργότερα ο οικισμός του Μπεζαϊδές αποσπάστηκε και αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα.

Κοινότητα Άνω Βασιλικής. Αναφέρεται για πρώτη φορά από την σύσταση του Ελληνικού κράτους σαν οικισμός του Δήμου Καλυδώνας το 1835.Μετέπειτα αναφέρεται ως συνοικισμός του Δήμου Ναυπακτίδος το 1841. Η αρχική αναγνώριση της κοινότητας Άνω Βασιλικής έγινε με το Δ. 26-2-1924. Προήλθε από το Δήμο Ναυπακτίδος. Οι συνοικισμοί Άνω και κάτω Βασιλική αποσπάστηκαν από την κοινότητα Καλαβρούζα το 1920. Οι συνοικισμοί που αρχικά απάρτιζαν την Κοινότητα ήταν οι Άνω και Κάτω Βασιλική και τα Κωστέϊκα. Η κοινότητα της Άνω Βασιλικής μετονομάστηκε σε κοινότητα Βασιλικής και η έδρα της μεταφέρθηκε από το συνοικισμό Άνω Βασιλική στο συνοικισμό Κάτω Βασιλική σύμφωνα με το Δ. 17-11-27. Ο αρχικός πληθυσμός ήταν 536 κάτοικοι.

Κοινότητα Κάτω Βασιλικής. Αναφέρεται για πρώτη φορά από την σύσταση του Ελληνικού κράτους σαν οικισμός του Δήμου Καλυδώνας το 1835. Μετέπειτα αναφέρεται ως συνοικισμός του Δήμου Ναυπακτίδος το 1841 και το 1924 ως οικισμός της Άνω Βασιλικής. Η αρχική της αναγνώριση έγινε σύμφωνα με το Β.Δ. 8-10-1951 και προήλθε από την κοινότητα Βασιλικής και αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα με αρχικό πληθυσμό 238 κατοίκων.

Κοινότητα Περιθωρίου. Αναφέρεται για πρώτη φορά από την σύσταση του Ελληνικού κράτους σαν οικισμός του Δήμου Καλυδώνας το 1835. Μετέπειτα αναφέρεται ως συνοικισμός του Δήμου Μεσολογγίου το 1841, και το 1912 ως συνοικισμός της κοινότητας Γαλατά. Η αρχική της αναγνώριση έγινε με το Β.Δ. 26-11-1947. Ο συνοικισμός του Περιθωρίου αποσπάστηκε από την κοινότητα Γαλατά το 1947 και αποτέλεσε κοινότητα με πληθυσμό 278 κατοίκων.

Κοινότητα Γαλατά. Αναφέρεται για πρώτη φορά από την σύσταση του Ελληνικού κράτους σαν οικισμός του Δήμου Καλυδώνας το 1835. Μετέπειτα αναφέρεται ως συνοικισμός του Δήμου Μεσολογγίου το 1841. Η αρχική της αναγνώριση έγινε με το Β.Δ. 31-8-1912. Οι συνοικισμοί που απάρτιζαν αρχικά την Κοινότητα ήταν ο Γαλατάς, το Κρυονέρι, το Περιθώρι, η Παλιόστανη, οι Χαλιές και η Ροδιά. Ο αρχικός πληθυσμός της κοινότητας ήταν 795 κάτοικοι.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Η ονομασία του Δήμου Χάλκειας προήλθε κατά μια άποψη από την αρχαία παραθαλάσσια πόλη της Αιτωλίας την Χαλκίδα. Η ονομασία της πόλης πιστεύεται ότι προήλθε από το όρνιο Χαλκίνδη που ζούσε στην περιοχή ή από το γεγονός ότι η περιοχή έχει το χρώμα του χαλκού. Για την θέση και την ονομασία της υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Ο Όμηρος στην Ιλιάδα την αναφέρει ως " Αγχίαλο ", δηλαδή παραθαλάσσια πόλη της Αιτωλίας. Ο Στράβων την αναφέρει και ως " υποχαλκίδα ", πόλη δηλαδή χτισμένη στους πρόποδες του όρου Χαλκίς. Ο Πολύβιος την ονομάζει Χάλκεια χωρίς να προσδιορίζει την θέση της.

Γύρω από την πόλη υπήρχε τείχος τμήματα του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα στη θέση Πάγκαλοι στη θέση Κάτω Βασιλική καθώς και στην θέση οβρυόκαστο της Κοινότητας Γαλατά. Είναι μια από τις Αιτωλικές πόλεις που πήραν μέρος στον Τρωικό πόλεμο στέλνοντας και καράβια. Σήμερα η πόλη είναι βυθισμένη στον Πατραϊκό κόλπο. Η πληθώρα δε  των αγγείων που βρέθηκαν στην περιοχή δείχνει ενασχόληση των κατοίκων της με την αγγειοπλαστική.

Μακρόχρονη ιστορία έχει και ο ορεινός όγκος της Βαράσοβας η οποία πιστεύεται ότι πήρε το όνομά της από το βασιλιά Βάρα που ζούσε στην περιοχή.  Άλλες εκδοχές είναι ότι το όνομα είναι σλάβικο και σημαίνει ο τόπος του χαλκού, ή ο τόπος που το βαράει ο αέρας.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ - ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Στο Δήμο Χάλκεια διασώζονται πολλά μνημεία. Εξωκλήσια με μεγάλο ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, σπηλιές από τα προϊστορικά χρόνια, κάστρα και πολλά άλλα μνημεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στην νότια απόκρημνη πλευρά του ιερού βουνού της Στερεάς Ελλάδας, της Βαράσοβας, σε υψόμετρο 80 περίπου μέτρων από τη θάλασσα ανοίγεται ευρύχωρο βραχοσκεπές σπήλαιο στο εσωτερικό του οποίου σώζονται ερείπια βυζαντινού οργανωμένου ασκητικού συγκροτήματος. Η τοπική παράδοση διέσωσε το τοπωνύμιο " Αϊ- Νικόλας " και η λατρευτική παραδοσιακή συνείδηση των κατοίκων των γύρω χωριών διατήρησε την ιερότητα του χώρου, στο σχήμα ενός λιθόκτιστού βωμού - εικονοστασίου, στο βάθος της σπηλιάς. Στα 1991, ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανέλαβε τη συστηματική διερεύνηση, καθορισμό και ανασκαφή του χώρου. Το σπήλαιο του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στα δυτικά του χωριού Κάτω Βασιλική. Ανατολικά του οικισμού η συστηματική ανασκαφή του πανεπιστημίου των Ιωαννίνων έφερε στο φως, στο λόφο της Αγίας Τριάδας, τεράστια παλαιοχριστιανική βασιλική που περιβάλλεται από βυζαντινό και υστεροκλασικό τείχος.

  Το σπήλαιο του Αγίου Νικολάου πρόκειται για τη μοναδική αυτού του είδους Εγκλείστρα που ανακαλύφθηκε στον Ελλαδικό χώρο και παρ' όλη την ερειπιώδη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται, εντυπωσιάζει με την οργάνωση που φαίνεται  ότι διαθέτει, τον φρουριακό χαρακτήρα και τη διάρκεια λειτουργίας του. Το γεγονός ότι σώζεται σημαντικό μέρος από το ναό και σε ικανοποιητική κατάσταση  η δεξαμενή, δείχνει, πως το σπήλαιο εγκαταλείφθηκε πολύ αργότερα από το άλλο του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στην νότια πλευρά της Βαράσοβας.

Στη βορειοανατολική πλευρά της Βαράσοβας ξεχωρίζει το ασκηταριό των Αγίων Πατέρων. Στο εσωτερικό του σπηλαίου διατηρούνται, σε ορισμένα σημεία, ερειπωμένοι τοίχοι, χτισμένοι με λίθους και πλίνθους. Το σπήλαιο ήταν ζωγραφισμένο, αλλά από την πολύχρονη εγκατάλειψη καταστράφηκαν τα περισσότερα επιχρίσματα. Σήμερα σώζονται τέσσερις παραστάσεις που παρουσιάζουν μεγάλες φθορές αλλά και μεγάλο εικονογραφικό ενδιαφέρον.

Μισή ώρα πάνω από τη Βασιλική, σε χαμηλό λοφίσκο, νοτιοανατολικά της Βαράσοβας, υψώνονται τα ερείπια Βυζαντινού ναού, που κατά την παράδοση ήταν αφιερωμένος στον άγιο Δημήτριο. Ο ναός αυτός παρουσιάζει μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρων. Σχεδιασμένος από αρχιτέκτονα που είχε έντονη την αίσθηση της ισορροπίας και κατασκευασμένος από μαστόρους με επιμέλεια και καλαισθησία, διατηρεί μέχρι σήμερα, μέσα από τα ερείπια του, την αρμονική σύνδεση γραμμών, γωνιών και τόξων. Ακόμη στους τοίχους του Ιερού, βόρεια και νότια, διατηρούνται μέχρι σήμερα ηχεία για την ακουστική του χώρου.

 

Ξεκινώντας από το Περιθώρι και ανηφορίζοντας τη δυτική πλαγιά της Βαράσοβας, ύστερα  από πορεία μιας ώρας, φτάνει κανείς σ’ ένα χωριό με πανύψηλα δέντρα και νερά. Πάνω από τη μικρή αυτή « όαση » βρίσκεται ερειπωμένο τα μοναστήρι του Αγίου Πέτρου. Σώζεται ο μαντρότοιχος της αυλής ( 15 χ 24 μέτρα ) και ερείπια μονόχωρου δρομικού ναού με τρίπλευρη αψίδα. Από την τοιχογραφία το μνημείο χρονολογείται στην υστεροβυζαντινή περίοδο και είναι το μόνο από τα μοναστήρια της Βαράσοβας που διασώζει τον περιτειχισμένο περίβολο.

Επίσης στον παραθαλάσσιο λόφο της Αγίας Τριάδας, ανατολικά του χωριού Κάτω Βασιλική, σώζεται περιτειχισμένη αρχαία πόλη. Σε μια ήρεμη και ερημική τοποθεσία, που έρχεται σε αντίθεση με το γειτονικό απόκρημνο βουνό της Βαράσοβας, ανάμεσα σε πεύκα, ελιές και κυπαρίσσια, δυο χιλιόμετρα βόρεια της Κοινότητας Γαβρολίμνης, σώζεται ο ναός της κοίμησης της Θεοτόκου που είναι πασίγνωστος με το όνομα   « Παναξιώτισσα ». Το επίθετο της Παναγίας « Παναξιώτισσα » είναι μοναδικό στον ορθόδοξο χώρο και πιθανότατα σημαίνει « αυτή που αξιώθηκε των πάντων ». Από τις συνεχείς προσχώσεις ο ναός βρίσκεται τώρα χαμηλότερα από την επιφάνεια του εδάφους κατά μισό μέτρο. Όσο για τη χρονολόγηση του μνημείου το 1935 ο Ορλάνδας το χρονολόγησε στο δεύτερο μισό του 10ου αιώνα. Αργότερα το 1961 επανήλθε με νεότερα συγκριτικά στοιχεία και το χρονολόγησε με μεγαλύτερη ακρίβεια στο τέλος του ιδίου αιώνα. Αν λάβουμε υπόψη μες τη διαπίστωση ότι τα μαρμάρινα γλυπτά της κεντρικής αψίδας προέρχονται από αρχαιότερα μέλη και υπολογίσουμε και τη διαμόρφωση του χώρου γύρω από το ναό, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο ναός της Παναξιώτισσα χτίστηκε πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικής Βασιλικής, που είχε μάλιστα μεγάλες διαστάσεις.

Ένα χιλιόμετρο νότια της Κοινότητας Γαλατά, βρίσκεται ιδιωτικός κομψός ναΐσκος, που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Το μνημείο έμενε άγνωστο και μόλις τα τελευταία χρόνια η αρχαιολογική υπηρεσία το ανακήρυξε διατηρητέο και έκανε ορισμένες επισκευάσθηκες και στερεωτικές εργασίες.

Ο ναός είναι ιστορημένος με παραστάσεις της παλαιολόγειας εποχής που τις χαρακτηρίζει απλοϊκότητα και λαϊκό ύφος. Το χαρακτηριστικό του ναού που τον κάνει ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι ότι έχει τον πρόναο βόρεια ενώ όλοι οι άλλοι ναοί τον έχουν δυτικά και λόγο αυτού του γεγονότος και του ότι στο Ευηνοχώρι υπάρχει άλλος ένας ναός της ίδιας εποχής, η Αγία Παρασκευή με το ίδιο χαρακτηριστικό του πρόναου, εικάζεται ότι μπροστά από το σημείο αυτό περνούσε ο κύριος οδικός άξονας που συνέδεε και εξυπηρετούσε την εποχή εκείνη την περιοχή    ( δρόμος περνά πάντα μπροστά από τον ναό και όχι πίσω ).

Στο Γαλατά ακόμη υπάρχουν σπηλιές οι οποίες παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον, όπως η σπηλιά του Αρχανθρώπου, όπου βρέθηκε κρανίο από άνθρωπο του Νεάντερνταλ από τους παλαιοντολόγους και χρονολογείται στο 100.000 π.χ.

Έχουν βρεθεί επίσης σπηλιές με εργαλεία νεολιθικής εποχής στην Βαράσοβα προς την πλευρά του οικισμού Κρυονερίου και του εξωκλησιού Αγίου Θωμά.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι ακτές του νομού ως τουριστικοί πόροι ταξινομούνται σε τέσσερις ευρύτερες ζώνες:

Ναύπακτος, Αντίρριο, Βασιλική.

Γαλατάς, Μεσολόγγι, Κατοχή.

Αστακός, Μύτικας, Περατιά.

Άκτιο, Μενίδι.

Οι ακτές του Δήμου εμπίπτουν στα όρια των δυο πρώτων περιοχών. Έτσι στην πρώτη

Ζώνη όπου εμπίπτει η παραλία Βασιλικής, μιλάμε για τις Ν.Α. ακτές του Πατραϊκού. Απαντώνται εκτεταμένες βοτσαλώδεις ή αμμώδεις ακτές με πεδινή ενδοχώρα. Τοπία φυσικού κάλλους αποτελούν η Βαράσοβα, με αρχαιολογικά μνημεία, όπως τα ερείπια της ομηρικής Χαλκίδας. Η προσπέλαση είναι εφικτή από την Εθνική οδό Αντίρριου – Μεσολογγίου.

Η δεύτερη παραλία του Δήμου στον οικισμό Κρυονερίου Γαλατά εμπίπτει στην δεύτερη ζώνη. Αυτή περιλαμβάνει κυρίως ακτές – εκβολές ποταμών. Χαρακτηρίζεται από εκτεταμένες αμμώδεις ακτές, αβαθείς με λασπώδη βυθό και διαυγή νερά. Στην ενδοχώρα υπάρχουν βαλτώδεις εκτάσεις των εκβολών του ποταμού. Ως τοπίο φυσικού κάλλους προτείνεται το δέλτα του Ευήνου. Η προσπέλαση είναι εφικτή από Εθνική οδό και από το οδικό δίκτυο.

Τα τοπία και οι παραλίες της Χάλκειας βρίσκονται πάνω σ’ ένα ευρύτερο δίκτυο – κύκλωμα. Διέρχεται απ’ αυτά η Εθνική οδό κι έτσι έχουμε σύνδεση με το δυτικό δίκτυο Αντιρρίου – Αγρινίου – Ιωαννίνων, καθώς και με το τμήμα του Εθνικού δικτύου που συνδέει την περιοχή με το τουριστικό κύκλωμα Δελφών ( Αντίρριο – Ναύπακτος – Ιτέα – Δελφοί ) και κατ’ επέκταση με την Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας – Θεσσαλονίκης.

Στα βόρεια του Δήμου συναντάται το ορεινό μέρος της περιοχής καθώς ανεβαίνουμε τα Ναυπακτιακά όρη προς τις πηγές του Ευήνου. Εκεί συναντάται και η μεγαλύτερη δασική έκταση. Ένα σύστημα δασικών δρόμων συνδέει την περιοχή με γειτονικούς Δήμους προσφέροντας έτσι στον μεν κάτοικο ευκολία διακίνησης προς άλλα μέρη του νομού πολύ σύντομα, στον δε επισκέπτη πανέμορφες διαδρομές προς τα ενδότερα ορεινά τμήματα του νομού. Η Χάλκεια δηλαδή μπορεί ν’ αποτελέσει σταθμό και αφετηρία για τον περιηγητή που θέλει να γνωρίσει το ορεινό εσωτερικό τμήμα του νομού. Άλλωστε βρίσκεται σε μικρή χρονοαπόσταση από την Πάτρα πάνω στο τουριστικό κύκλωμα Δελφών – Δυτ. Ελλάδας.

 

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Οι συγκοινωνίες που υπάρχουν στο Δήμο Χάλκειας συνδέουν τα τοπικά διαμερίσματα με τα κέντρα των επαρχιών Μεσολογγίου και Ναυπάκτου και την Πελοπόννησο. Επίσης από τις διερχόμενες συγκοινωνίες υπάρχει διασύνδεση και με τα μεγάλα κέντρα της χώρας. Συγκεκριμένα:

Για Ναύπακτο από Αγρίνιο και Μεσολόγγι δυο δρομολόγια του Κ.Τ.Ε.Λ. Αιτ/νίας κάθε μέρα που περνάει από Περιθώρι, Άνω Βασιλική, Χάνια, Κάτω Βασιλική.

  β. Από Ναύπακτο για Μεσολόγγι τρία δρομολόγια του Κ.Τ.Ε.Λ. Αιτ/νίας κάθε μέρα που περνάνε από Χάνια, Άνω Βασιλική, Κάτω Βασιλική.

  γ. Για Γαλατά δύο δρομολόγια του Κ.Τ.Ε.Λ. Αιτ/νίας περνάνε μέσα από το Γαλατά ένα που πηγαίνει Πάτρα από Αγρίνιο και ένα που πηγαίνει από Πάτρα για Αγρίνιο.

  δ. Για Γαλατά επίσης υπάρχουν 8 δρομολόγια ημερησίως των αστικών συγκοινωνιών από Μεσολόγγι προς Γαλατά και Κρυονέρι ( όχι όλα ).

  ε.Υπάρχει επίσης καραβάκι από το Κρυονέρι για Πάτρα το καλοκαίρι καθημερινά με τρία δρομολόγια ημερησίως.

  στ.Το Περιθώρι η Άνω Βασιλική και τα Χάνια Γαβρολίμνης εξυπηρετούνται από τα διερχόμενα λεωφορεία πάνω στην εθνική οδό.

  ζ.Υπάρχουν επίσης ταξί από ένα σε κάθε κοινότητα που εξυπηρετούν τους κατοίκους.

 

ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ:

α.   Αντίρριο – Χάνια ( έδρα του Δήμου ): 14χλμ.

β.   Μεσολόγγι – Χάνια: 23 χλμ.

γ.   Χάνια – Βασιλική:    3 χλμ.

δ.   Χάνια – Γαβρολίμνη: 1 χλμ.

ε.   Χάνι – Γαλατάς:   12 χλμ.

στ. Χάνια – Περιθώρι:  7 χλμ.

ζ.   Χάνια – Κρυονέρι:  17 χλμ.

η.   Χάνια – Τρίκορφο:   5 χλμ.

θ.   Χάνια – Καλαβρούζα:  4 χλμ.

Μεταξύ των οικισμών του Δήμου αλλά και για την επικοινωνία με άλλους Δήμους του νομού, υπάρχουν ή κατασκευάζονται δασικοί δρόμοι. Ήδη αυτήν την περίοδο αποπερατώνονται οι παρακάτω δρόμοι: από Γαβρολίμνη προς Παναγία Ευήνου μήκους 2.6 K . m , από Καλαβρούζα για Λογγούλα και Τρίκορφο μήκους 8.3 Km , από Κάτω Καλαβρούζα για Τρίκορφο μήκους 4 Km , από Άνω Βασιλική προς Βασιλική μήκους 2.7 Km , από Τρίκορφο προς Χάνι Μπανιά μήκους 11.4 Km , και από κοινότητα Ρίζας του Δήμου Αντιρρίου προς Καλαβρούζα μήκους 10 K . m .